Uniwersalny i zdrowy sos z awokado, który pasuje niemal do wszystkiego

Uniwersalny i zdrowy sos z awokado, który pasuje niemal do wszystkiego

Dodano: 
Sos jogurtowy z awokado
Sos jogurtowy z awokado Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Jogurtowy sos z awokado zrobisz dosłownie w kilka minut. To ultrazdrowy dodatek do potraw na zimno i na gorąco.

Podstawowy przepis na ten sos, który proponujemy, wymaga ta naprawdę zmiksowania jogurtu i awokado i doprawieniem wszystkiego sokiem z cytryny i solą. To dodatek, który możesz dodać do wielu potraw, ale możesz też, w zależności od potrzeb i upodobań, eksperymentować z podstawowym przepisem.

Dlaczego połączenie jogurtu i awokado jest zdrowe?

Jogurt naturalny to m.in. cenne źródło białka, wapnia czy witamin z grupy B. Jak każdy zakwaszany produkt mleczny ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelit i wspomaga metabolizm. Dodatkowo jogurt wspomaga zdrowie kości. Awokado z kolei dzięki witaminom, mikroelementom i innym składnikom pomaga regulować ciśnienie, wspiera pracę serca, obniża cholesterol i upiększa skórę.

Do czego można dodać sos jogurtowy z awokado?

Tak naprawdę sos jogurtowy z awokado możesz dodać do wszystkiego: do sałatki, do kanapek, do mięs, ryb, pieczonych i surowych warzyw, a nawet do pizzy. Sos można przechowywać w lodówce maksymalnie kilka dni (nie zapomnij o soku z cytryny, inaczej sos ściemnieje).

W zależności od tego, do czego chcesz wykorzystać sos, ale też od własnych upodobań smakowych, podstawowy przepis na sos możesz wzbogacać o ulubione dodatki. Do sosu jogurtowego z awokado możesz dodać czosnek, czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki, kolendrę, garść liści szpinaku, a cytrynę możesz z powodzeniem zastąpić limonką (jeśli lubisz cytrusowy posmak, dodaj do sosu otartą z cytryny lub limonki skórkę). Smak możesz także podkręcać przyprawami takimi jak kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma czy curry.

Przepis: Sos jogurtowy z awokado

Idealny jako dodatek do sałatek, mięs, warzyw, kanapek i pizzy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
8 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 awokado
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • sól
  • odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj awokadoAwokado przekrój na pół, usuń pestkę i wybierz owoc ze skórki. Skrop cytryną, aby awokado nie ciemniało.
  2. Zmiksuj składnikiZmiksuj na gładko awokado z jogurtem i odrobiną soli. Możesz dodać więcej soku z cytryny.

Czytaj też:
Awokado pieczone z jajami przepiórczymi. Zdrowe i sycące danie