Wielkanocy, jak z resztą wszystkich innych świat nie wyobrażamy sobie bez pysznego, domowego ciasta. Szczególnie gdy na poważnie bierzemy 40-dniowy post przed świętami i dawno nie raczyliśmy się łakociami. Dawniej postawienie na stół świątecznego ciasta było prawdziwą ucztą w domu.
Dziś wielu z nas może brakować czasu z powodu szybkiego tempa życia. Jednak i my chcemy odpocząć przy kawałku pysznego ciasta w święta. Na szczęście przygotowanie go nie musi zabierać wiele godzin. Jednym z rozwiązań jest przygotowanie szybkiego ciasta bez pieczenia. Wymaga jedynie sprawnej kuchenki mikrofalowej i dobrze chłodzącej lodówki.
Ciasto czekoladowe bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia jest niezwykle proste: wymaga jedynie podgrzania w kuchence mikrofalowej zarówno gorzkiej, jak i mlecznej czekolady z masłem, a następnie dodania do niej syropu klonowego, rodzynek sułtanek, suszonych śliwek, pistacji i kruchych ciastek. Może zostać ozdobione orzechami lub – w bardziej wielkanocnym klimacie – czekoladowymi jajeczkami. Następnie powstały wyrób wstawiamy do lodówki i zapominamy o nim na całe pięć godzin... aż uzyskamy ciasto idealne na Wielkanoc lub każdą inną okazję.
Przepis: Ciasto czekoladowe bez pieczenia
Przepis na ciasto last-minute, którego nie trzeba piec.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady
- 100 gramów masła
- 50 g syropu klonowego
- 150 g rodzynek sułtanek
- 150 g posiekanych suszonych śliwek
- 75 g pistacji
- 200 g rozgniecionych kruchych ciastek
- orzechy
- czekoladowe jajeczka
Sposób przygotowania
- Przygotuj formęWyłóż formę o średnicy 26 cm dwiema warstwami folii spożywczej, pozostawiając nadmiar zwisający po bokach. Następnie wyłóż na formę czekoladowe jajeczka i orzechy.
- Przygotuj masęCzekoladki i masło włóż do dużej miski podgrzewaj przez 30 sekund w mikrofalówce, aż całość się rozpuści i będzie gładka (uważaj, by wziąć do tego celu odpowiednie naczynie!). Dodaj syrop, rodzynki, śliwki i orzechy. Następnie dodaj pokruszone ciastka i delikatnie wymieszaj.
- Wstaw do lodówki i zaczekajPrzełóż masę do przygotowanej formy, tak, by nie naruszyć dekoracji z jajeczek i orzechów. Wstaw do lodówki, aż ciasto stężeje – na około 5 godzin. Wyjmij z zamrażarki lub lodówki 20 minut przed porcjowaniem.
Smacznego!
Czytaj też:
Wegański majonez z mleka sojowego. Jak zrobić domowy majonez bez jajek?