Jak zrobić sernik... bez sera? Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i nerkowców

Jak zrobić sernik... bez sera? Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i nerkowców

Dodano: 
Sernik z kaszy jaglanej i nerkowców
Sernik z kaszy jaglanej i nerkowców Źródło: Shutterstock / Vladislav Noseek
Można nazwać go wegańskim sernikiem, można jagielnikiem, można nerkownikiem. To roślinna wersja tradycyjnego ciasta: bez glutenu i bez laktozy.

To ciasto posmakuje nie tylko osobom na diecie roślinnej. A świadomość, że jego podstawą są zdrowe, pełne cennych dla organizmu witamin i mikroelementów, orzechy, kasza jaglana i migdały, pozwoli bez wyrzutów sumienia sięgnąć po kolejny kawałek. To ciasto jest także smaczną alternatywą sernika dla osób, które z różnych powodów nie mogą jeść nabiału.

Jak zrobić sernik z nerkowców i kaszy jaglanej?

To ciasto bez pieczenia, choć jego zrobienie wymaga odrobiny cierpliwości. Przede wszystkim trzeba namoczyć nerkowce dzień wcześniej (lub rano w dniu, kiedy robisz ciasto). Miękkie orzechy łatwo zmiksują się na kremową masę. Dodatek cytryny sprawi, że będą przypominały tradycyjny twaróg. Dzięki kaszy jaglanej masa stężeje. Ważne jest, aby dobrze ugotować kaszę i aby wchłonęła płyn z gotowania.

Spód ciasta to bardzo zdrowa i smaczna masa z daktyli, migdałów i wiórków kokosowych. Co ważne dla osób nietolerancją pokarmową – nie zawiera glutenu.

Z czym podawać sernik z kaszy jaglanej?

Z przepisem możesz eksperymentować. Zamiast skórki cytrynowej, możesz dodać do niego inny aromat (wanilię, olejek migdałowy, skórkę z pomarańczy). Część masy możesz zmiksować z odrobiną świeżych owoców (wówczas warto dać nieco więcej kaszy) – np. z truskawkami, borówkami czy jagodami.

Wierzch ciasta możesz udekorować w dowolny sposób: ułożyć na nim świeże owoce, polać rozpuszczoną z odrobiną oleju kokosowego czekoladą, karmelem lub inną ulubioną polewą. W najprostszej wersji udekoruj sernik nerkowców świeżą miętą lub listkami melisy.

Przepis: Sernik z kaszy jaglanej i nerkowców

Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i nerkowców

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka nerkowców
  • ok. pół szklanki syropu z agawy
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • na spód: 1,5 szklanki migdałów, 12 suszonych daktyli, szklanka wiórków kokosowych, odrobina wody, łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Zrób spód ciastaZmiksuj na drobno migdały, dodaj namoczone daktyle, i olej kokosowy i zblenduj na lepką, plastyczną masę, dodaj wiórki. Gęstość możesz regulować dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Foremkę wyłóż masą i wstaw do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
  2. Przygotuj orzechy, ugotuj kaszęOrzechy nerkowca namocz dzień wcześniej (idealnie to ok. 12 godzin). Ugotuj kaszę jaglaną (na szklankę kaszy potrzebujesz ok. czterech szklanek wody lub roślinnego mleka) – kasza powinna wchłonąć cały płyn.
  3. Zrób masę z kaszy i orzechówOrzechy zmiksuj na gładką masę z częścią gorącej kaszy, dodaj resztę kaszy i wlewaj syrop z agawy, dodaj odrobinę oleju kokosowego i skórkę z cytryny.
  4. Zrób ciastoNa schłodzony spód od razu wylej masę z kaszy i orzechów, wygładź i odstaw do lodówki, aż dobrze stężeje. Ciasto podawaj udekorowane owocami, świeżą miętą lub ulubioną polewą.

Czytaj też:
Lekka i zdrowa galaretka na Wielkanoc. Wegańska i bez tradycyjnej żelatyny