Sprawdzony przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Niezastąpiony przy infekcjach

Sprawdzony przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Niezastąpiony przy infekcjach

Dodano: 
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzuŹródło:Shutterstock / Madeleine Steinbach
Kwiatu czarnego bzu to jeden z prawdziwych skarbów przełomu maja i czerwca. Można z nich zrobić tradycyjny syrop, który jest niezastąpiony przy przeziębieniach. Ale to też świetny dodatek do napojów i deserów.

Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu. Białe kwiaty (podobnie jak później owoce) to cenny surowiec zielarski. W domu łatwo zrobisz z nich syrop, który ma nie tylko właściwości zdrowotne, ale i dobrze smakuje. W niektórych regionach na taki syrop mówi się hyćka.

Właściwości kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu są niezastąpione jeśli chodzi o pomoc w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Działają wykrztuśnie, napotnie, pomagają uporać się z katarem. Pomagają wzmacniać odporność, działają moczopędnie i antywirusowo. Od lat napary czy syrop z kwiatów czarnego bzu jest polecany w medycynie naturalnej jako środek przeciwgorączkowy.

Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu można zbierać samodzielnie, ważne, aby wybrać krzewy rosnące z dala od ruchliwych ulic i innych źródeł zanieczyszczenia. Wystarczy odcinać baldachy. Najlepiej w momencie, kiedy kwiaty nie są w pełni rozwinięte. Przed dalszym przetwarzaniem warto rozłożyć je na papierze lub płótnie i zostawić na kilkadziesiąt minut, aby pozbyć się niechcianych owadów.

Do czego wykorzystać syrop kwiatów z czarnego bzu?

Hyćkę czy po prostu syrop z kwiatów czarnego bzu można dodawać do herbaty, rozcieńczać z wodą i pić podczas infekcji, ale też w każdym dowolnym momencie, ponieważ to zwyczajnie smaczny napój o charakterystycznym delikatnym smaku podkręconym przez dodatek cytryny. Syrop z kwiatów czarnego bzu można też wykorzystać, jak każdy inny syrop (np. jako zamiennik syropu z agawy czy syropu klonowego). Można nim polać lody, naleśniki, dodać do kremu do przełożenia tortu czy innego ciasta.

Przepis: Syrop z kwiatów czarnego bzu

Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu jest także świetnym dodatkiem do napojów i deserów.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
48 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 30-40 baldachów kwiatowych czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 0,75 kg cukru
  • 3-4 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj syrop i kwiatyZ wody i cukru zagotuj syrop. Kwiaty oddziel od gałązek. Cytrynę sparz i pokrój w plastry. W dużym naczyniu ułóż kwiaty, plastry cytryny i odstaw na 2 dni.
  2. Pasteryzuj syropSyrop odcedź, przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków. Pasteryzuj 15-20 minut.

Czytaj też:
Domowy syrop z kwiatów akacji. Dobry do herbaty, pomoże przy problemach z nerkami
Czytaj też:
Lecznicza nalewka z pędów sosny. Sprawdzony przepis na nalewkę sosnową

Źródło: odzywianie.wprost.pl