Ta wersja jest równie zdrowa i zaskakująco smaczna. Sprawdzi się na letnich przyjęciach i jako zdrowy lunch do pracy. Jeśli kochasz truskawki – to danie obowiązkowe do spróbowania.
Co to jest sałatka Caprese?
To jeden z włoskich klasyków. Sałatka Caprese wywodzi się z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza się ją z sera mozzarella, pomidorów i bazylii. Do tego dobra oliwa z oliwek, sól i pieprz. Kolory sałatki nawiązują do barw włoskiej flagi. To danie lekkie i bardzo zdrowe. Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej.
Sałatka Caprese to źródło wielu witamin – witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C i E. Porcja sałatki dostarczy także błonnika i cennych składników mineralnych, między innymi wapnia, cynku czy potasu.
Jak zrobić Caprese z truskawkami?
To proste: wystarczy zastąpić pomidory dojrzałymi, soczystymi truskawkami. Smak sałatki można dodatkowo podkręcić odrobiną octu balsamicznego.
Warto pamiętać, że truskawki świetnie komponują się także z wytrawnymi daniami, nie tylko z deserami. Pasują do sałatek ze słonymi serami, dobrze komponują się ze szpinakiem, burakami, pasują do chudych mięs i ryb. Nie jest żadną tajemnicą, że truskawki to jedne z najzdrowszych polskich owoców. Zawierają więcej witaminy C, niż cytryna. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Ich jedzenie wspomaga układ odpornościowy, pomaga regulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jedzenie truskawek poprawia wygląd skóry i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Przepis: Sałatka Caprese z truskawkami
Pomidory w tradycyjnym przepisie zastąp truskawkami! Efekt cię zaskoczy.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2 kulki sera mozzarella
- ok. 250 g truskawek
- garść świeżych liści bazylii
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, opcjonalnie: ocet balsamiczny
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiSer odsącz z zalewy i pokrój w plastry. Listki bazylii umyj i osusz. Truskawki umyj osusz i pokrój.
- Podaj sałatkęNa talerzu ułóż plastry sera, truskawki, liście bazylii. Skrop oliwą i ewentualnie octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.
Czytaj też:
Polskie superowoce warto jeść codziennie. Które mają wyjątkowe właściwości?