Sałatka Caprese z truskawkami. To zdrowe danie na letnie dni

Sałatka Caprese z truskawkami. To zdrowe danie na letnie dni

Dodano: 
Sałatka Caprese z truskawkami
Sałatka Caprese z truskawkami Źródło: Shutterstock / Sunvic
Tradycyjna sałatka Caprese to oczywiście pomidory, ser mozzarella i bazylia. Jeśli lubisz eksperymenty, zastąp pomidory truskawkami!

Ta wersja jest równie zdrowa i zaskakująco smaczna. Sprawdzi się na letnich przyjęciach i jako zdrowy lunch do pracy. Jeśli kochasz truskawki – to danie obowiązkowe do spróbowania.

Co to jest sałatka Caprese?

To jeden z włoskich klasyków. Sałatka Caprese wywodzi się z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza się ją z sera mozzarella, pomidorów i bazylii. Do tego dobra oliwa z oliwek, sól i pieprz. Kolory sałatki nawiązują do barw włoskiej flagi. To danie lekkie i bardzo zdrowe. Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej.

Sałatka Caprese to źródło wielu witamin – witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C i E. Porcja sałatki dostarczy także błonnika i cennych składników mineralnych, między innymi wapnia, cynku czy potasu.

Jak zrobić Caprese z truskawkami?

To proste: wystarczy zastąpić pomidory dojrzałymi, soczystymi truskawkami. Smak sałatki można dodatkowo podkręcić odrobiną octu balsamicznego.

Warto pamiętać, że truskawki świetnie komponują się także z wytrawnymi daniami, nie tylko z deserami. Pasują do sałatek ze słonymi serami, dobrze komponują się ze szpinakiem, burakami, pasują do chudych mięs i ryb. Nie jest żadną tajemnicą, że truskawki to jedne z najzdrowszych polskich owoców. Zawierają więcej witaminy C, niż cytryna. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Ich jedzenie wspomaga układ odpornościowy, pomaga regulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jedzenie truskawek poprawia wygląd skóry i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Przepis: Sałatka Caprese z truskawkami

Pomidory w tradycyjnym przepisie zastąp truskawkami! Efekt cię zaskoczy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 kulki sera mozzarella
  • ok. 250 g truskawek
  • garść świeżych liści bazylii
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz, opcjonalnie: ocet balsamiczny

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiSer odsącz z zalewy i pokrój w plastry. Listki bazylii umyj i osusz. Truskawki umyj osusz i pokrój.
  2. Podaj sałatkęNa talerzu ułóż plastry sera, truskawki, liście bazylii. Skrop oliwą i ewentualnie octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.

Czytaj też:
Polskie superowoce warto jeść codziennie. Które mają wyjątkowe właściwości?

Opracowała:
 0

Czytaj także