Ta witamina może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego

Ta witamina może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego

Dodano: 
Jelito, zdj. ilustracyjne
Jelito, zdj. ilustracyjne Źródło: Fotolia / ALDECAstudio
Witamina D nie przestaje zaskakiwać. Ciągle słyszymy o jej nowych, cudownych właściwościach, a naukowcy robią co mogą, by jeszcze lepiej poznać tę witaminę i jej wpływ na zdrowie człowieka.Jak wynika z najnowszych doniesień, „witamina słońca” może zmniejszać ryzyko wystąpienia jelita grubego – bardzo popularnego nowotworu.

Witamina D od kilku lat cieszy się ogromną popularnością – nie tylko wśród osób, którym zależy na zdrowym stylu życia i są świadomi konsekwencji niedoborów, ale także wśród lekarzy i naukowców z całego świata, który przeprowadzają coraz to nowe badania i analizy, by wykazać, jaki wpływ na organizm człowieka ma „witamina słońca”. Sytuacja rozwinęła się do tego stopnia, że badacze sugerują zmianę wytycznych, dotyczących minimalnych poziomów witaminy D.

Witamina D a rozwój jelita grubego

Badania nad związkiem między witaminą D a ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego prowadzone były od dawna, jednak do tej pory nie dawały jednoznacznych wyników i to z różnych powodów – albo brało w nich udział za mało pacjentów, albo nie przestrzegali oni wytycznych w kwestii dawkowania. Najnowsze badania naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą jednak, że taki związek faktycznie istnieje.

Naukowcy przeanalizowali ponad 5700 przypadków raka jelita grubego, a także przebadali 7 100 osób, których nie dotyczyła ta choroba. Pochodzili oni ze Stanów Zjednoczonych, Europy i Azji. Naukowcy odkryli, że ilość witaminy D potrzebnej do zapobiegania tego typu nowotworu może być znacznie wyższa niż obecne wytyczne, które mają na celu jedynie zapobieganie niedoborowi i jego skutkom (np. osteoporozie).

U osób, które miały optymalny poziom witaminy D, ryzyko wystąpienia raka jelita grubego było niższe o 22 proc. Natomiast u osób, które cierpiały na niedobór, ryzyko rozwoju nowotworu wzrastało o 31 proc. Naukowcy brali pod uwagę m.in. stan kości badanych, który to jest bezpośrednio związany z poziomem witaminy D.

Co ciekawe, kobiety czerpały najwięcej korzyści z utrzymywania poziomu witaminy D powyżej poziomu niezbędnego dla zdrowia kości.

Konieczne są dalsze badania, które potwierdzą te doniesienia.

Rak jelita grubego, zwany także rakiem okrężnicy lub odbytnicy (w zależności od tego, gdzie się zaczyna) jest powszechnie występującym nowotworem na świecie. Ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem, dlatego osobom po 50. roku życia zaleca się rutynowe kontrole u lekarza.

Czytaj też:
Sprawdź, czy możesz cierpieć na niedobór witaminy D

Witamina D – właściwości, dieta i suplementacja

Witamina D jest niezbędna do prawidłowej pracy całego organizmu. Dzięki niej możemy mieć mocne i zdrowe kości. To ona reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową i co ciekawe, pozytywnie wpływa na nastrój i dobre samopoczucie.

Zalecane dzienne spożycie wynosi zwykle około 400-800 IU, ale wielu ekspertów twierdzi, że powinno się przyjmować nawet więcej. Jeśli chodzi o dzieci, dawki lecznicze wynoszą odpowiednio dla wieku: do 1. roku życia od 1000 do 3000 j.m. dziennie przez 4-8 tygodni, między 1. a 12. rokiem życia od 3000 do do 6000 j.m. dziennie przez 4-8 tygodni i między 12. a 18. rokiem życia nawet od 6000 do 10000 j.m.

Nasz organizm potrafi wytwarzać witaminę D, gdy wystawiamy skórę na działanie promieni słonecznych. Mimo to wiele osób cierpi na niedobór, ponieważ stosowanie kremów z filtrem zmniejsza przepuszczalność promieni słonecznych. Za niski poziom witaminy D może też występować u osób, które dużo czasu spędzają w pomieszczeniach, pracują w trybie zmianym, z różnych powodów nie wychodzą z domu lub po prostu nie lubią słońca.

Czytaj też:
Jak uzupełnić niedobór witaminy D?