Jakie tłuszcze należy spożywać w chorobie Hashimoto?

Jakie tłuszcze należy spożywać w chorobie Hashimoto?

Dodano: 
Tarczyca
Tarczyca / Źródło: Fotolia / Anatomy Insider
Choroba Hashimoto jest bardzo trudna w leczeniu. Wie o tym każda osoba, która zmaga się z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Oprócz leczenia farmakologicznego, bardzo ważna jest dietoterapia. A to dlatego, że odżywianie może zaostrzyć lub złagodzić objawy choroby. Co więcej, niektórych produktów absolutnie nie powinno zabraknąć w diecie osoby chorej na Hashimoto.

Choroba Hashimoto jest bardzo poważną chorobą autoimmunologiczną. Oznacza to, że system odpornościowy atakuje własne, zdrowe tkanki. W tym przypadku chodzi o tarczycę, która pełni szereg bardzo ważnych funkcji. Choroby tarczycy bardzo łatwo zbagatelizować, ponieważ gruczoł ten nie boli. Kiedy jednak nie pracuje prawidłowo, cały organizm zaczyna się sypać. Mogą wypadać włosy, wystąpić zaburzenia miesiączkowania i stany depresyjne, a także wiele, wiele innych przykrych dolegliwości. Wszystko zależy od tego, czy mamy do czynienia z niedoczynnością czy też nadczynnością tarczycy. W ostatnim czasie coraz częściej mówi się też właśnie o chorobie Hashimoto – chorobie z autoagresji – w przebiegu której często dochodzi do niedoczynności tarczycy. Uszkodzony gruczoł nie może produkować hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Tarczyca pełni szereg funkcji:

  • reguluje przemianę materii, w tym więc naszą wagę i metabolizm,
  • wpływa na procesy termoregulacyjne,
  • dba o prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego,
  • zapewnia równowagę niektórych pierwiastków we krwi (wapnia i fosforu).

To tylko kilka jej najważniejszych zadań.

Czytaj także:
Chroniczne zmęczenie może mieć kilka przyczyn

Choroba Hashimoto – co to takiego?

Choroba Hashimoto to choroba autoimmunologiczna tarczycy. Nazwa pochodzi od japońskiego badacza, który odkrył ją na początku XX wieku. Około 90 proc. pacjentów z niedoczynnością tarczycy ma pozytywny wynik testu na przeciwciała autoimmunologiczne, co podkreśla rolę układu odpornościowego w dysfunkcji. Choroby autoimmunologiczne mogą bezobjawowo rozwijać się latami, zanim pojawią się charakterystyczne sygnały, takie jak: niewyjaśnione zmęczenie, mgła mózgowa, niekontrolowany przyrost masy ciała, suche włosy i szorstka skóra, ciągłe uczucie zimna, wysoki poziom cholesterolu, słaba odporność lub niskie libido.

Co powoduje atak układu odpornościowego na zdrową tarczycę? Podobnie jak większość przewlekłych, autoimmunologicznych chorób, jest wieloczynnikowa.

Choroba Hashimoto – leczenie i dieta

Leczenie choroby Hashimoto teoretycznie może wydawać się proste. Istnieją bowiem leki (tzw. lewotyroksyna), które należy przyjmować każdego dnia (i właściwie już do końca życia, chyba, że reakcja immunologiczna osłabnie) – są to syntetyczne hormony tarczycy których dawkę dobiera się indywidualnie. Niestety bardzo ważna jest także zmiana codziennych nawyków, a przede wszystkim odżywiania. Chorzy na Hashimoto często zmagają się z różnymi niedoborami (np. selenu, witaminy D) i nietolerancjami, np. na gluten. Dlatego też coraz więcej specjalistów i dietoterapeutów zwraca uwagę na żywienie i suplementację w leczeniu choroby Hashimoto. Problem w tym, że każda kuracja musi być indywidualna, ponieważ właśnie to charakteryzuje chorobę – znalezienie przyczyny reakcji autoimmunologicznej. Wielu chorych decyduje się np. na eliminację glutenu oraz laktozy, a także bogatą suplementację, np. chlorellą, witaminami z grupy B, selenem, witaminą D czy żelazem. Dostarczenie wszystkich cennych składników wraz z pożywieniem czasem bywa po prostu niemożliwe lub bardzo trudne.

Dieta w Hashimoto ma przede wszystkim poprawić ogólne samopoczucie, zmniejszyć różne dolegliwości, zapobiegać nadwadze lub sprzyjać odchudzaniu – w zależności od indywidualnej sytuacji. Problem z kontrolą masy ciała jest bowiem powszechny w chorobie Hashimoto ze względu na spowolnioną przemianę materii. Dlatego też wiele osób może zastanawiać się, czy tłuszcz w diecie jest sprzymierzeńcem czy wrogiem.

Czytaj także:
Niedobór selenu ma poważny wpływ na zdrowie. W jakich produktach się znajduje?

Tłuszcze w leczeniu Hashimoto

Nasz organizm potrzebuje tłuszczu, ponieważ bierze on udział w wielu ważnych procesach. Poza tym jest niezbędny do rozpuszczania niektórych witamin (A, D, E, K – przy czym witaminy A i E to dwa silne przeciwutleniacze, są one bardzo potrzebne przy Hashimoto), których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Eliminacja tłuszczu nie jest dobrym pomysłem. Trzeba jednak wiedzieć, jaki tłuszcz wybrać. Idealnym rozwiązaniem są kwasy omega-3.

Tłuszcze omega-3 są związane z obniżonym stanem zapalnym, lepszym funkcjonowaniem mózgu i zmniejszonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej. Właściwości przeciwzapalne kwasów tłuszczowych omega-3 sprawiają, że są one ważną częścią diety w przypadku leczenia Hashimoto. Kwasy omega-3 mają bardzo korzystny wpływ na układ nerwowy, przeciwdziałają stanom depresyjnym (tak popularnym w chorobie Hashimoto), poprawiają pamięć i koncentrację.

Czytaj także