Magnez jest niezwykle cennym pierwiastkiem. Bierze udział w ponad 300 procesach w naszym organizmie. Są to procesy, które regulują różnorodne reakcje biochemiczne, w tym syntezę białek, funkcje mięśni i nerwów, kontrolę poziomu glukozy we krwi i regulację ciśnienia krwi. Odgrywa również istotną rolę w aktywnym transporcie jonów wapnia i potasu przez błony komórkowe, a proces ten jest ważny dla przewodzenia impulsów nerwowych, skurczu mięśni i prawidłowego rytmu serca. Dlatego też bardzo często drętwienie, mrowienie i skurcze w obrębie kończyn są objawami, które skłaniają nas do rozpoczęcia suplementacji magnezem.
Magnez – niedobór
Niektórzy ludzie są bardziej podatni na niedobory magnezu. Mowa o osobach uzależnionych od alkoholu, zmagających się chorobami układu pokarmowego, cukrzycą, problemami z nerkami. Jednak odżywiając się nieprawidłowo lub stosując ubogą dietę, każdy z nas może doprowadzić do niedoboru magnezu. Oto objawy, które powinny wzbudzić niepokój:
-
niepokój,
-
napady drgawek,
-
zawroty głowy,
-
dezorientacja,
-
problemy z pamięcią,
-
skurcze mięśni,
-
bóle głowy i migreny,
-
problemy z sercem,
-
nadciśnienie,
-
lęk i objawy depresji,
-
drżenie mięśni,
-
zaparcia,
-
uczucie zmęczenia,
-
trudności z oddychaniem,
-
bezsenność,
-
próchnica.
Magnez – dieta i suplementacja
Dzienna, zalecana dawka magnezu, w zależności od wieku, wynosi:
Wiek | Mężczyzna | Kobieta | Ciąża | Okres karmienia piersią |
---|---|---|---|---|
Od urodzenia do 6 miesiąca | 30 mg |
30 mg |
||
Od 7 do 12 miesięcy | 75 mg |
75 mg |
||
1-3 lata | 80 mg |
80 mg |
||
4-8 lat | 130 mg |
130 mg |
||
9-13 lat | 240 mg |
240 mg |
||
14-18 lat | 410 mg |
360 mg |
400 mg |
360 mg |
19-30 lat | 400 mg |
310 mg |
350 mg |
310 mg |
31-50 lat | 420 mg |
320 mg |
360 mg |
320 mg |
Powyżej 50. r. ż. | 420 mg |
320 mg |
Magnez znajdziemy w wielu, różnych produktach spożywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Na szczególną uwagę zasługują:
-
orzechy (migdały, nerkowce, ziemne),
-
szpinak,
-
płatki zbożowe,
-
mleko sojowe,
-
czarna fasola,
-
masło orzechowe,
-
awokado,
-
ziemniaki,
-
ryż,
-
banany.
Na rynku nie brakuje też suplementów diety z magnezem. To jedne z najczęściej wybieranych przez nas suplementów. Zanim jednak po nie sięgniemy, warto dowiedzieć się o nich kilku rzeczy.
Czytaj także:
Dieta 40-latka. Czego nie może w niej zabraknąć?
Komentarze