Produkty, których muszą unikać diabetycy. Powodują skoki poziomu cukru i tycie

Produkty, których muszą unikać diabetycy. Powodują skoki poziomu cukru i tycie

Dodano: 
Cukier w diecie
Cukier w diecie / Źródło: Unsplash / Ben White
Diabetycy doskonale wiedzą, że muszą kontrolować poziom cukru we krwi i w razie konieczności przyjąć leki. Tymczasem wykluczenie niektórych produktów z codziennej diety może wystarczyć. Niektóre z nich nie dość, że powodują skoki cukru we krwi, to jeszcze sprzyjają tyciu. Sprawdź, które produkty trzeba wyeliminować w cukrzycy.

Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób. Pacjenci ze zdiagnozowaną cukrzycą wiedzą, że muszą kontrolować poziom glukozy we krwi nawet kilka razy dziennie. Niektórzy muszą też przyjmować leki. Jednak w wielu przypadkach nad cukrzycą można zapanować dzięki samej diecie i aktywności fizycznej.

Jednak dieta diabetologiczna to coś więcej niż tylko kontrolowanie poziomu cukru we krwi poprzez unikanie słodyczy. Należy też posiąść wiedzę o ukrytych cukrach, sztucznych składnikach i przetworzonej żywności. Dla kobiet z cukrzycą ciążową stosowanie diety cukrzycowej jest jeszcze ważniejsze.

Oto kilka produktów, które powodują skoki cukru we krwi i sprzyjają tyciu, a o których często zapominamy i nieświadomie sięgamy, mając cukrzycę.

Produkty, których muszą unikać diabetycy. Powodują skoki poziomu cukru i tycie

  • Śmietanka do kawy. Chociaż kofeina może obniżać poziom cukru we krwi i wspomagać odchudzanie, różne dodatki do kawy już mogą zaszkodzić. Pomijając rafinowany cukier (wróg nr 1 wszystkich diabetyków), warto zwrócić uwagę na śmietankę. Jeśli lubimy białą kawę, sięgnijmy lepiej po mleko, a nie po śmietankę do kawy. Bardzo często zawiera dodatek cukru i sztuczne aromaty. Spróbuj kawy z cynamonem, miodem lub stewią.
  • Biały chleb i makaron. Spożycie węglowodanów podnosi poziom glukozy we krwi, błonnik pokarmowy pomaga zapobiec wzrostowi cukru we krwi i zmniejsza odpowiedź insulinową. Dla diabetyków jest to bardzo ważne, dlatego powinni sięgać o pełnoziarniste produkty i warzywa, a nie białą mąkę.
  • Wysokoprzetworzone mięso. Owszem, lekarze zalecają białko, ale nie pochodzące z przetworzonego mięsa. Jest pełne wypełniaczy, środków smakowych, sodu, konserwantów i toksycznych chemikaliów. Spożywanie tych produktów zwiększa nie tylko ryzyko cukrzycy, ale także chorób serca.
  • Smażone potrawy. Nie służą nikomu. Badania pokazują, że tłuszcze trans – podobnie jak oleje stosowane do smażenia – mogą w rzeczywistości zwiększać ryzyko rozwoju oporności na insulinę. Regularne spożywanie pokarmów trans tłuszczowych zostało już powiązanie z chorobą sercowo-naczyniową, co również zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego i cukrzycy.
  • Słodkie napoje. Aż trudno sobie wyobrazić, ile cukru producenci potrafią dosypać do napoju lub wody smakowej. Lepiej z nich zrezygnować. Na czarnej liście powinny się też znaleźć wszystkie napoje dietetyczne ze słodzikami. Sztuczne słodziki w dietetycznych produktach sodowych są na dłuższą metę tak samo złe. Może i nie zawierają kalorii, ale powodują zaburzenia hormonalne i metaboliczne. Szczególnie przy częstym spożyciu. Soki owocowe należy wybierać z rozwagą, ponieważ zawierają one naturalnie występujące cukry. Oprócz tego są cennym źródłem witamin i błonnika, dlatego też przed wprowadzeniem soków do diety diabetologicznej warto porozmawiać ze swoim lekarzem lub dietetykiem.

Dieta diabetyka – inne, niebezpieczne produkty

Inne produkty, na które powinni uważać chorzy na cukrzycę, to:

  • smakowe jogurty,
  • suszone owoce,
  • produkty z wysokim indeksem glikemicznym,
  • musli i granola,
  • alkohol.

Czytaj także:
Cały dzień siedzisz? Sprawdź, co dzieje się z twoim ciałem

Czytaj także

 0