Masz niedobór potasu? Włącz do diety te produkty

Masz niedobór potasu? Włącz do diety te produkty

Dodano: 
Produkty spożywcze
Produkty spożywcze / Źródło: Fotolia / airborne77
Niedobór potasu może dotyczyć wielu z nas. Co gorsza – możemy o tym nawet nie wiedzieć. Niestety, dieta obfitująca w produkty solone sprzyja niedoborom potasu, co prowadzi do nadciśnienia i zaburzeń pracy serca. Dowiedz się, które produkty warto włączyć do codziennej diety, by nie dopuścić do niedoboru potasu.

Większość z nas nie analizuje dokładnie tego, co spożywa. Pomijając osoby, które prowadzą wyjątkowo niezdrową dietę – często sięgają po fast-foody, podjadają słodkie i słone przekąski, regularnie korzystają z gotowych półproduktów, nawet osoby, które pozornie odżywiają się zdrowo, mogą zmagać się z niedoborem potasu. Wiele bowiem zależy, ile sodu dziennie spożywamy. A to bardzo często trudno określić.

Kontrolowanie sodu jest konieczne

Spróbuj przeanalizować ostatni dzień. Posoliłeś pomidora, jajko lub paprykę? Dodałeś sól w trakcie gotowania zupy? Zjadłeś sporo wędlin? Zakończyłeś dzień garścią paluszków? Najprawdopodobniej przekroczyłeś limit soli w diecie. Niestety, sód jest dodawany do tak wielu gotowych produktów (a niektórych nawet byśmy o to nie podejrzewali), że jego kontrolowanie w diecie bywa trudne.

Potas, obok wapnia i fosforu, jest jednym z trzech najistotniejszych pierwiastków, wystepujących w naszym organizmie. Jest niezbędny do prawidłowej pracy naszego ciała, a przede wszystkim do sprawnego funkcjonowania mięśni i układu sercowo-naczyniowego. Niestety, niewłaściwa dieta sprzyja niedoborom potasu, czego skutki można odczuć w krótkim czasie. Niektórzy nie zdają sobie sprawy, że nadciśnienie, z którym się zmagają może mieć tak prostą przyczynę, jaką jest właśnie nierównowaga między sodem a potasem. Nadmiar soli w diecie sprzyja występowaniu wysokiego ciśnienia. Potas, jako antagonista sodu, pomaga regulować ciśnienie, poprzez jego obniżanie.

Czytaj także:
Ile kalorii ma żółty ser?

Niedobór potasu – czynniki ryzyka

Warunki, które mogą przyczynić się do niskiego poziomu potasu, obejmują m.in.:

  • choroby nerek,
  • przyjmowanie leków moczopędnych,
  • odwodnienie z powodu nadmiernego pocenia się, biegunki lub wymiotów,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • spożywanie posiłków z dużą ilością sodu,
  • niedobór magnezu.

Niedobór potasu – objawy

Do najczęstszych objawów niedoboru potasu zalicza się:

  • obrzęki w obrębie nóg i rąk,
  • zaburzenia pracy serc, np. kołatanie,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • osłabienie,
  • skurcze mięśni,
  • wysokie ciśnienie,
  • brak łaknienia,
  • poddenerwowanie i spadek nastroju.

Suplementacja potasu na własną rękę jest niewskazana, ponieważ można doprowadzić do nadmiaru i poważnych problemów zdrowotnych. Lepiej więc zmodyfikować swoją dietę i sięgać po produkty bogate w potas. Zmniejsza to ryzyko przedawkowania, a zdecydowania sprzyja pracy serca. Oto produkty, które warto włączyć do codziennej diety:

Galeria:
Produkty bogate w potas

Ankieta: Czy potrafiłbyś rozpoznać u siebie objawy zawału serca?

Czytaj także

 0