Ile kalorii mają boczniaki? Czy można jeść je na diecie?

Ile kalorii mają boczniaki? Czy można jeść je na diecie?

Dodano: 
Boczniaki
Boczniaki Źródło: Pixabay / kellyclampitt
Boczniaki są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. To nieprawda, że grzyby zawierają niewiele składników odżywczych, a ich spożywanie mija się z celem. Sprawdź, ile kalorii mają boczniaki i dlaczego warto włączyć je do diety.

Boczniaki nie cieszą się w Polsce tak dużą popularnością jak kurki, pieczarki czy podgrzybki. Chociaż możemy je kupić niemalże w każdym sklepie spożywczym, niektórzy omijają je szerokim łukiem. Duże kapelusze boczniaków (dzięki nim idealnie nadają się na kotlety) z blaszkami od spodu mogą niektórych odstraszać. Warto jednak choć raz spróbować.

Boczniaki – właściwości odżywcze

Boczniaki są niskokaloryczne i nie zawierają glutenu – oznacza to, że idealnie sprawdzą się w diecie bezglutenowej. Dodatkowe plusy? Praktycznie nie zawierają tłuszczu i cholesterolu. Znajdziemy w nich też śladową ilość sodu.

Są natomiast dobrym źródłem białka i błonnika, kwasu foliowego, żelaza, cynku, potasu, fosforu, selenu, witamin C i D, a także witamin z grupy B (B1, B3, B5 i B12).

Trzeba więc przyznać, że boczniaki to produkt idealny, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej lub gdy po prostu staramy się zdrowo odżywiać. Spożywanie boczniaków w ramach zdrowej diety przyczynia się do zalecanych wymagań żywieniowych.

Ile kalorii mają boczniaki?

W 100g boczniaka znajdziemy około 33 kalorii.

Chociaż boczniaki są niskokaloryczne, potrawy z ich udziałem potrafią być bombą kaloryczną. Szczególnie, jeśli przygotowujemy boczniaki w formie kotletów, a więc maczamy je w jajkach, obtaczamy w panierce i smażymy w głębokim tłuszczu.

Pamiętajmy, że boczniaki mogą powodować rozstrój żołądka, gdy są spożywane w dużych ilościach.

Co o boczniakach wiedzą naukowcy?

Boczniaki już od dawna interesują naukowców. Powstało kilka ciekawych badań, oto niektóre z nich:

Wstępne badanie opublikowane w „Journal of Physiology and Biochemistry” w 2013 r. Wykazało, że boczniaki mogą obniżać poziom cholesterolu. W testach na szczurach autorzy badania zaobserwowali, że leczenie przez siedem dni doustnym ekstraktem z boczniaka pomagało zwiększyć status antyoksydacyjny zwierząt i obniżyło poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wysokie poziomy triglicerydów wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Boczniaki mogą wzmacniać funkcje immunologiczne, wynika z niewielkiego badania opublikowanego w Journal of Traditional and Complementary Medicine w 2015 r.

Czytaj też:
Ile kalorii mają truskawki? Czy można jeść je na diecie?

Źródło: Very well fit/Live strong/Grocycle