Ciasto z kalafiorem, limonką i kokosem. Goście nie uwierzą, dzieci zjedzą ze smakiem

Ciasto z kalafiorem, limonką i kokosem. Goście nie uwierzą, dzieci zjedzą ze smakiem

Dodano: 
Kalafior
KalafiorŹródło:Unsplash / Jennifer Schmidt
„Kalafior to król” – głosi na łamach swojej najnowszej książki Leanne Kitchen i trudno się z nią nie zgodzić. To popularne warzywo jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych, a w dodatku zawiera niewiele kalorii. W dodatku można je przygotować na wiele różnych sposobów. Gotowany kalafiorze z zasmażką – żegnaj! Czas zaszaleć w kuchni.

Chociaż kalafiora darzymy na ogół większą atencją niż na przykład brukselkę, wciąż jest to warzywo, które traktujemy trochę po macoszemu. A cóż można zrobić z takiego kalafiora i jakie on ma właściwości? – można zapytać. Pierwsze skojarzenie? Zupa kalafiorowa i gotowany kalafior z zasmażką jako dodatek do dania obiadowego. Słowem – nuda. Leanne Kitchen, na łamach swojej książki „Kalafior to król” postanowiła odczarować to warzywo i podaje swoim czytelnikom aż 70 przepisów z kalafiorem w roli głównej.

Kalafior – właściwości

  • Sprzyja odchudzaniu i usprawnia metabolizm, dzięki dużej zawartości błonnika.
  • Chroni przed wolnymi rodnikami, ponieważ jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy.
  • Kalafior jest bogaty w cholinę, substancję, której wielu ludziom brakuje.
  • Może hamować rozwój raka. Sulforafan jest szczególnie pomocny w hamowaniu rozwoju raka poprzez hamowanie enzymów zaangażowanych w rozwój nowotworów. Może również przyczynić się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i utrzymania zdrowych tętnic.
  • Może być ciekawym urozmaiceniem w codziennym menu. Kalafior może zastąpić zboża i rośliny strączkowe w wielu przepisach, co jest świetnym sposobem na zjedzenie większej ilości warzyw lub stosowanie diety niskowęglowodanowej.

Sernik z kalafiorem, limonką i kokosem – przepis na 8 porcji

Składniki:

  • 200 g różyczek kalafiora
  • 250 g posiekanego kremowego serka
  • 300 g świeżego, twardego sera ricotta
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 łyżki soku z limonki
  • drobno starta skórka z 2 limonek
  • 3 mocno ubite jajka
  • 45 g suszonych ścinków kokosowych
  • 1 łyżeczka esencji kokosowej (lub do smaku)
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej

Spód do sernika:

  • 175 g pokruszonych słodkich herbatników
  • 80 ml stopionego oleju kokosowego
  • 50 g suszonych ścinków kokosowych

Przygotuj spód do sernika:

Włóż herbatniki do malaksera i zetrzyj na drobne okruchy. Nie wyłączając urządzenia, wlej olej, wsyp ścinki kokosowe i rozdrabniaj dalej do dokładnego połączenia składników. Wyłóż, dociskając, do tortownicy o średnicy 20 cm.

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

Ugotuj kalafiora na parze przez 4 minuty lub do miękkości, następnie ostudź na durszlaku. Zblenduj, dodaj kremowy ser i wymieszaj na gładką masę, od czasu do czasu przerywając, aby zeskrobać masę ze ścianek. Dodaj ricottę, cukier, sok i skórkę z limonki i utrzyj na gładko, następnie dorzuć jajka, ścinki kokosowe, mąkę i esencję i utrzyj na gładko.

Przelej do formy i piecz przez 50−60 minut, aż ciasto będzie wypieczone pośrodku. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego wystudzenia.

Więcej przepisów na dania z kalafiora znajdziesz w książce:

„Kalafior to król” Leanne Kitchen / Wydawnictwo: Buchmann / GW FoksalCzytaj też:
Jarmuż – cudowne właściwości prozdrowotne i przepis na smaczne chipsy

Źródło: Informacje prasowe / "Kalafior to król" Leanne Kitchen; Wydawnictwo Buchmann