Jak sprawić, by ludzie jedli mniej mięsa? Wyjątkowo prosta metoda

Jak sprawić, by ludzie jedli mniej mięsa? Wyjątkowo prosta metoda

Dodano: 
Mięso
Mięso Źródło: Unsplash / Jez Timms
Nowe badanie pokazuje, że prostym sposobem na skłonienie ludzi do jedzenia mniej mięsa jest po prostu zaoferowanie więcej niż jednego dania wegetariańskiego.

Coraz więcej osób decyduje się całkowicie wyeliminować mięso ze swojej diety lub chociaż w znacznym stopniu ograniczyć jego spożycie. Trend ten popierają naukowcy i lekarze, ponieważ powstaje coraz więcej badań mówiących o szkodliwym wpływie nadmiaru mięsa na zdrowie. Eksperci są zgodni, że dobrze zbilansowana dieta powinna opierać się głównie na produktach pochodzenia roślinnego. Warzywa i owoce są doskonałym źródłem witamin, antyoksydantów i błonnika. Pytanie, jak nakłonić ludzi do częstszego sięgania po dania wegetariańskie?

Dieta bezmięsna – większy wybór ma znaczenie

W raporcie opublikowanym 30 września przez Proceedings of National Academy of Sciences naukowcy z University of Cambridge badali dane dotyczące 94 644 posiłków (z wyłączeniem sałatek i kanapek) sprzedawanych w trzech kawiarniach w Cambridge podczas lunchu i kolacji w 2017 roku.

Raport składał się z badania obserwacyjnego, w którym badacze spojrzeli na wpływ ilości oferowanych już wegetariańskich wyborów na prawdopodobieństwo wybrania posiłku bezmięsnego w dwóch stołówkach. Ponadto badacze współpracowali z kawiarnią, aby zobaczyć, jak celowe podwojenie dań wegetariańskich wpłynęło na sprzedaż mięsa.

W stołówce, która zwiększyła liczbę potraw wegetariańskich, stwierdzono wzrost sprzedaży potraw wegetariańskich o 40–80 procent, bez zmiany ogólnej sprzedaży.

Dlaczego tak się stało? Naukowcy podejrzewają, że gdy w menu znajduje się tylko jedno jarskie danie, klient może dojść do wniosku, że jest to pozycja zarezerwowana dla wegetarian, z czym zainteresowany może się nie identyfikować i z miejsca odrzucić tę pozycję. Gdy w menu pojawi się więcej dań bezmięsnych, klienci mogą przestać myśleć o tym jak o wegetarianinie i zacząć myśleć o tym jak o zwyczajnym jedzeniu. Ponadto większy wybór zwiększa szanse trafienia na coś, co nam pasuje i może zasmakować, nawet jeśli potrawa nie zawiera mięsa.

Czytaj też:
Dieta Budwig – kto powinien ją rozważyć?