Musztarda, keczup, chrzan, majonez. Czego unikać w składzie?

Musztarda, keczup, chrzan, majonez. Czego unikać w składzie?

Dodano: 
Ketchupy
Ketchupy Źródło: Pixabay / Joenomias
Wybierając w sklepie musztardę, keczup, chrzan lub majonez, na ogół kierujemy się jego ceną lub smakiem. WIększość z nas ma swoje ulubione marki i często po dane produkty sięgamy z przyzwyczajenia. Ciekawe, ile osób dokładnie przeanalizowało kiedykolwiek ich etykiety... Można się zdziwić!

Musztarda, keczup, chrzan, majonez i różnego rodzaju sosy to dodatki, które często pojawiają się na naszych talerzach. Czy są zdrowe? Które wybierać, a które lepiej wyeliminować z diety? W tej kwestii doradzała Małgorzata Różańska, dietetyk kliniczny. Obejrzyj materiał wideo:

Jak wybrać dobry keczup? Czego unikać w składzie?

Większość z nas nie wyobraża sobie kuchni bez podstawowych sosów, jak keczup czy majonez. Jak twierdzi ekspertka, na końcu listy „zdrowych produktów” powinien się znaleźć majonez, ponieważ on wykazuje najmniej właściwości zdrowotnych. Najwięcej natomiast ma keczup. Pod warunkiem, że wybierzemy ten, w które składzie królują pomidory. Dobrej jakości keczup zawiera 150 g pomidorów na 100 g sosu. Ponadto w jego składzie powinien się też znaleźć przecier z innych warzyw, ocet, sól, cukier lub sok z jabłek i przyprawy.

W składzie należy unikać:

  • stabilizatorów,
  • wody, substancji zagęszczających,
  • konserwantów,
  • regulatorów kwasowości,
  • syropu glukozowo-fruktozowego,
  • glutaminianu sodu,
  • aromatów.

Czytaj też:
Czy można schudnąć, pijąc kawę?

Opracowała:
Źródło: X-news