Kochasz makaron? Daria Ładocha zdradza, jak przyrządzić ten włoski przysmak

Kochasz makaron? Daria Ładocha zdradza, jak przyrządzić ten włoski przysmak

Dodano: 
Odcedzanie makaronu
Odcedzanie makaronuŹródło:Fotolia / elisabetta
Większość z nas uwielbia dania z makaronem. Można je szybko przyrządzić i nie wymagają dużych zdolności kulinarnych. Jednak... to tylko pozory! Tak naprawdę zrobienie dosłonałego dania z tym włoskim przysmakiem nie jest wcale takie proste...

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Daria Ładocha podzieliła się przepisami na pyszne makarony. Jak idealnie ugotować ten włoski przysmak? – Ja lubię solić wodę – wyjaśniła. Jakie menu zaproponowała? Na stole pojawiły się między innymi: spaghetti z tuńczykiem i zupa grzybowa.

Jak podkreśla Daria ładocha, idealnie ugotowany makaron powinien być sprężysty i nie powinien się sklejać. Czy dodawać do gotowania olej lub oliwę? Jeśli to zrobimy, sos trudniej połączy się z makaronem. Dlatego też należy na wstępie przemyśleć, co chcemy zrobić z makaronem. Ekspertka planuje przygotować sos, który będzie bazował na oliwie, dlatego zrezygnowała z oleju.

Większości z nas wydaje się, że do niczego nie może nam się przydać. To duży błąd, ponieważ wodę po gotowaniu makaronu możemy wykorzystać do przyrządzenia sosu. Przede wszystkim nadaje się do emulgacji i zagęszczania potraw. Nie bez powodu więc niektórzy kucharze nazywają wodę po makaronie „płynnym złotem”. Wylewanie jej do zlewu jest marnotrawstwem.

Sprawdź, czy jedząc makaron można schudnąć:

Czytaj też:
Chudnąć na makaronie? To możliwe, ale jest pewien haczyk