Tematem przewodnim w kuchni „Dzień Dobry TVN” był biały ser. Dania w studiu przygotowywał Andrzej Polan. W jego menu znalazły się wytrawne pierożki z białym serem, szpinakiem i pieczoną dynią, oponki serowe z czarną porzeczką i kanapki z bajgli.
Dlaczego warto jeść biały ser?
Twaróg to miękki, biały ser zrobiony z mleka krowiego. Twaróg ma dużo więcej białka niż inne sery. 1/2 szklanki (110 gramów) porcji pełnotłustego twarogu zapewnia:
-
Kalorie: 120
-
Białko: 12 gramów
-
Tłuszcz: 7 gramów
-
Węglowodany: 3 gramy
-
Sód: 500 mg – 21% dziennego zapotrzebowania
- Wapń: 10% dziennego zapotrzebowania
Ponieważ twarożek ma wysoką zawartość białka, ale niską kaloryczność, często zaleca się go do odchudzania. Można połączyć go z niskotłuszczową śmietana i szczypiorkiem – wówczas będzie idealnym dodatkiem do pieczywa.
Kilka badań wskazuje, że spożywanie pokarmów wysokobiałkowych, takich jak twarożek, może zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć ogólne spożycie kalorii, co z kolei może prowadzić do utraty wagi.
Czytaj też:
Sernik idealny, czyli jaki? Kucharz zdradza swoje triki