Jak zrobić doskonałą zupę z soczewicy? Kucharz zdradza swój sekret

Jak zrobić doskonałą zupę z soczewicy? Kucharz zdradza swój sekret

Dodano: 
Ciecierzyca
Ciecierzyca Źródło: Unsplash / Deryn Macey
Rośliny strączkowe królują w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jednak i mięsożercy powinni regularnie po nie sięgać, ponieważ sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia.

Piotr Kucharski zdradził przepisy na dania z fasolą i ciecierzycą. Choć wyglądają one niepozornie, można z nich wyczarować prawdziwe i czasami zaskakujące smakowitości. Jak zrobić pieczone ziemniaki z fasolą, a jak zupę z ciecierzycy?

Dlaczego warto jeść cieciorkę?

  1. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, co czyni je odpowiednim wyborem dla tych, którzy nie jedzą produktów zwierzęcych.
  2. Jest niskokaloryczna – zawiera 46 kalorii na porcję 1 uncji (28 gramów). Ciecierzyca dostarcza także różnorodnych witamin i minerałów, a także przyzwoitą ilość błonnika i białka.
  3. Rozpuszczalny błonnik z ciecierzycy pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów i poziomu „złego” cholesterolu.
  4. Ciecierzyca jest źródłem saponin, które są związkami roślinnymi, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów.
  5. Białko i błonnik z ciecierzycy mogą pomóc utrzymać apetyt pod kontrolą.
  6. Cieciorka ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
  7. Ciecierzyca jest tania i stanowi świetny dodatek do wielu dań.

Czytaj też:
Jak dbać o mózg? Niektórych chorobom można zapobiegać

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost