Jak zrobić idealne, świąteczne pierniczki?

Jak zrobić idealne, świąteczne pierniczki?

Dodano: 
Pierniczki
Pierniczki Źródło: Unsplash / Lydia Matzal
W wielu polskich domach już na początku grudnia piecze się świąteczne pierniczki. To zabawa dla całej rodziny, która pomaga wprowadzić świąteczną atmosferę. Choć przygotowanie pierniczków wydaje się proste, nie zawsze kradną one podniebienia. Jak zrobić pierniki idealne?

Jeśli Święta, to obowiązkowo z pierniczkami! Sylwia Ładyga zdradziła w kuchni programu przepisy na te smakołyki Jak zrobić piernik z żurawiną?

Imbir – prozdrowotny składnik przypraw korzennych

Świąteczne pierniczki swój cudowny zapach zawdzięczają mieszance korzennych przypraw, których wiodącym składnikiem jest imbir. Jakie właściwości posiada ta roślina?

Wiele leczniczych właściwości imbiru zostało szeroko zbadanych. Stosowany na skórze może stymulować krążenie i łagodzić oparzenia. Jako środek napotny może być stosowany w leczeniu gorączkowych stanów, takich jak grypa lub przeziębienie.

Korzeń, część rośliny najczęściej stosowana w alternatywnych formach medycyny, jest bogaty w lotne oleje, które zawierają aktywny składnik gingerol. Uważa się, że ten silny związek przeciwzapalny wyjaśnia, dlaczego osoby z chorobą zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalnym zapaleniem stawów odczuwają zmniejszenie bólu i poprawę mobilności podczas regularnego spożywania imbiru.

Imbir sprzyja usuwaniu nadmiaru gazu z układu pokarmowego i łagodzi przewód pokarmowy. Kolka i niestrawność szczególnie dobrze reagują na imbir. Korzeń imbiru zmniejsza objawy związane z chorobą lokomocyjną, w tym zawroty głowy, nudności, wymioty i zimne pocenie się. Imbir stosuje się w leczeniu nudności i wymiotów związanych z łagodnym przebiegiem ciąży.

Rodzaje imbiru

Możesz kupić imbir w różnych formach, w tym:

  • Całe świeże korzenie, które zapewniają najświeższy smak.
  • Suszone korzenie.
  • Sproszkowany imbir, który jest zmielonym wysuszonym korzeniem.
  • Zachowany imbir „łodygowy”, który jest wytwarzany ze świeżych młodych korzeni, które zostały obrane, pokrojone w plastry i ugotowane w syropie cukrowym.
  • Krystalizowany imbir, który również gotuje się w syropie cukrowym, a następnie suszy na powietrzu i zwija w cukier.
  • Marynowany imbir, który powstaje przez cienkie krojenie korzenia i marynowanie w occie. W Japonii często towarzyszy sushi.

Czytaj też:
Uwielbiasz jajka? Te przepisy cię zachwycą

Opracowała:
Źródło: X-news / www.bbcgoodfood.com