5 najzdrowszych warzyw korzeniowych. Jak często po nie sięgasz?

5 najzdrowszych warzyw korzeniowych. Jak często po nie sięgasz?

Dodano: 
Warzywa
Warzywa Źródło:Unsplash / nrd
Lekarze i specjaliści żywieniowi są zgodni, że warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Kluczowa jest jednak różnorodność – warto sięgać po warzywa w różnych kolorach. Dziś przedstawimy wybrane warzywa z grupy korzeniowych.

Warzywa korzeniowe to jadalne rośliny, które rosną pod ziemią. Warto dodać je do codziennej diety. Są doskonałym zestawem składników odżywczych i płynie wiele z nich korzyści zdrowotnych. Poznaj 5 najzdrowszych warzyw korzeniowych.

Imbir – właściwości prozdrowotne

Wiele leczniczych właściwości imbiru zostało szeroko zbadanych. Stosowany na skórze może stymulować krążenie i łagodzić oparzenia. Jako środek napotny może być stosowany w leczeniu gorączkowych stanów, takich jak grypa lub przeziębienie.

Korzeń, część rośliny najczęściej stosowana w alternatywnych formach medycyny, jest bogaty w lotne oleje, które zawierają aktywny składnik gingerol. Uważa się, że ten silny związek przeciwzapalny wyjaśnia, dlaczego osoby z chorobą zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalnym zapaleniem stawów odczuwają zmniejszenie bólu i poprawę mobilności podczas regularnego spożywania imbiru.

Imbir sprzyja usuwaniu nadmiaru gazu z układu pokarmowego i łagodzi przewód pokarmowy. Kolka i niestrawność szczególnie dobrze reagują na imbir. Korzeń imbiru zmniejsza objawy związane z chorobą lokomocyjną, w tym zawroty głowy, nudności, wymioty i zimne pocenie się. Imbir stosuje się w leczeniu nudności i wymiotów związanych z łagodnym przebiegiem ciąży.

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula jest pełna witaminy C, związków siarki, flawonoidów i innych fitochemikaliów, które zapewniają silne właściwości lecznicze. Znajdziemy w niej także liczne polifenole, które zapobiegają lub ograniczają postęp różnych chorób (nowotwory, cukrzyca, choroby serca czy neurodegeneracyjne). Cebula jest cennym źródłem kwercetyny, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne i zapobiega uwalnianiu histaminy – substancji chemicznej w organizmie, która powoduje reakcje alergiczne. Warto więc włączyć cebulę do codziennej diety.

W 100 g surowej cebuli znajduje się 36 kalorii.

Oto kilka niesamowitych właściwości cebuli:

  • Ekstrakt z cebuli może obniżyć wysoki poziom cukru we krwi i poprawić poziom cholesterolu.
  • Jedzenie cebuli może zapobiegać owrzodzeniom żołądka poprzez wychwytywanie wolnych rodników i zapobieganie wzrostowi mikroorganizmów tworzących wrzody.
  • Syrop z cebuli pomaga zwalczyć kaszel i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny.
  • Wysoki poziom aminokwasów zawierających siarkę w cebuli ma silne działanie odtruwające organizm.
  • Fitochemikalia zawarte w cebuli wspierają układ odpornościowy, chronią nas przed różnymi chorobami i infekcjami.
  • Cebula jest często stosowana w celu zapobiegania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej, dzięki właściwościom bakteriobójczym.

Rzepa

Jedna filiżanka surowej rzepy o masie 130 gramów (g) dostarcza 2,34 g błonnika. Błonnik pomaga zmniejszyć ciśnienie i stan zapalny w okrężnicy. W szczególności diety o wysokiej zawartości błonnika wiążą się z niższym ryzykiem problemów jelitowych, w tym zapalenia uchyłków.

Rzepa i inne pokarmy bogate w błonnik mogą pomóc zmniejszyć występowanie zaostrzeń zapalenia uchyłków, wchłaniając wodę w okrężnicy i ułatwiając ruchy jelit. Jednak lekarze nie zawsze zalecają dietę bogatą w błonnik dla osób z zapaleniem uchyłków. Porozmawiaj z lekarzem przed jedzeniem pokarmów bogatych w błonnik.

Bataty

Są doskonałym źródłem witaminy A. Niedobór może powodować zarówno tymczasowe, jak i trwałe uszkodzenie oczu, a nawet prowadzić do ślepoty. Może także tłumić funkcje odpornościowe i zwiększać śmiertelność, zwłaszcza wśród dzieci i kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Uszkodzenia oksydacyjne komórek są często związane ze zwiększonym ryzykiem raka, które występuje, gdy komórki dzielą się w sposób niekontrolowany. Beta-karoten jest idealnym przykładem silnego przeciwutleniacza, który zwalcza wolne rodniki. W 100g batatów znajduje się 86 kalorii. W ponad 70 proc. składają się one z wody. Znajdziemy w nich 1,6g białka, 20g węglowodanów, 4,2g cukru, 3g błonnika i śladowe ilości tłuszczu.

Buraki

  • Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, buraki pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego i odbytnicy. Błonnik pokarmowy sprzyja też utrzymaniu prawidłowej masy ciała lub odchudzaniu, a także pomaga usuwać z jelit zalegające złogi pokarmowe.
  • Buraki zawierają wysokie stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru. A powszechnie wiadomo, że choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną przedwczesnej śmierci na całym świecie.
  • To jednak nie wszystko o azotanach. Wpływają one na sprawność fizyczną poprzez poprawę wydajności mitochondriów, odpowiedzialnych za wytwarzanie energii w komórkach. Spożywanie buraków może również poprawić wyniki sportowe. Azotany w burakach mogą poprawić funkcje umysłowe i poznawcze, wspierając rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym zwiększając przepływ krwi do mózgu.
  • Buraki zawierają pigmenty zwane betalainami, które potencjalnie mogą mieć wiele właściwości przeciwzapalnych. Konieczne są jednak dalsze badania na ludziach w celu potwierdzenia tej teorii.
  • Zawartość przeciwutleniaczy i przeciwzapalne właściwości buraków doprowadziły do ​​zainteresowania ich zdolnością do zapobiegania nowotworom. Potrzebne są jednak dalsze badania w tej kwestii.

Czytaj też:
5 najzdrowszych metod przyrządzania potraw

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost