Jak zrobić idealną zupę serową? Kucharz zdradza swoje triki

Jak zrobić idealną zupę serową? Kucharz zdradza swoje triki

Dodano: 
Ser
Ser Źródło:Fotolia / Yeko Photo Studio
Sery, ze względu na swoją kaloryczność i zawartość tłuszczu, nie cieszą się dobrą sławą. Jeśli jednak sięgamy po nie sporadycznie, nie powinny odbić się na naszej figurze.

Kucharz Piotr Kucharski zdradził przepisy na serowe dania. Jak zrobić brazylijskie bułeczki serowe, a jak zupę serową z porem?

Ile kalorii ma gouda?

Ten smaczny, żółty ser w 100g zawiera aż 375 kalorii. Spokojnie, na ogół jemy mniej. Porcja 40g (około 2 plasterków, gdy kupujemy ser na wagę) ma 150 kalorii. Czy to dużo? To zależy, czy jesteśmy na diecie i czy konsekwentnie liczymy kalorie. Jeśli uwielbiamy goudę, nie wykluczajmy jej z menu, a jedynie włączmy do swojego dziennego limitu kalorii.

Sery żółte mają cenne wartości odżywcze. Znajdziemy w nich:

  • białko – ok. 26 g/100 g produktu,
  • witaminy – A, E, K i D oraz witaminy z grupy B,
  • minerały – magnez, żelazo, wapń, cynk, miedź, potas, chrom, fosfor i sód.

Przecież nie chodzi o to, że odmawiać sobie ulubionych produktów. Szczególnie, jeśli nie są wybitnie niezdrowe.

Dobry ser, który został wyprodukowany zgodnie z właściwą dla swojego rodzaju i regionu pochodzenia recepturą, nie jest tanim wyrobem, dlatego chcąc kupić produkt wysokiej jakości, który nie będzie jedynie bombą kaloryczną, musimy przygotować się na spory wydatek.

Czytaj też:
Catering świąteczny vs. dania domowe. Ekspert do spraw żywienia ocenia

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost