„Spożyć do…”, „Najlepiej przed…” Co można spożywać po terminie?

„Spożyć do…”, „Najlepiej przed…” Co można spożywać po terminie?

Dodano: 
Etykieta - jak czytać ?
Etykieta - jak czytać ? Źródło: Fotolia
Może i nie czytasz składu produktów, ale zawsze patrzysz, jaki jest termin ważności? To już coś! Pytanie jednak, czy wiesz, które produkty można jeść po terminie. być może niepotrzebnie wyrzucasz niektóre z nich.

Spożyć do… Najlepiej przed… Jak powinniśmy odczytywać takie oznaczenia na produktach? Czy naprawdę zjedzenie czegoś krótki czas po podanej dacie może nam zaszkodzić? – Najlepiej spożyć przed… lepiej po tej dacie nie jeść – powiedziała Urszula Somow, dietetyk. Co można spożywać po terminie?

Owoce, które często pochopnie wyrzucamy, to banany.

Czy można jeść banany z brązowymi plamkami?

Banany z brązowymi plamkami to owoce dojrzałe, które zwykle uważamy za zepsute. Wraz z postępem procesu dojrzewania zmienia się zawartość składników odżywczych w bananach, np. zwiększa się ilość cukrów. To, dlatego zielone banany są niesmaczne, a żółte i te z brązowymi plamkami słodkie.

Banany z brązowymi plamkami są w pełni wartościowe pod względem zawartości składników odżywczych. Podczas procesu dojrzewania wzrasta ilość znajdujących się w bananach związków TNF, które zwalczają komórki nowotworowe. To jeden z głównych powodów, dla których warto przestać kupować idealnie żółte banany i pokochać te, nieco mniej urodziwe, ale za to zdrowsze i smaczniejsze.

Jak przedłużyć świeżość bananów?

Gaz etylenowy jest w szczególności uwalniany przez łodygi bananów. Sztuczka polega na owinięciu łodyg bananów, aby zdławić uwalnianie etylenu. Można zrobić to łatwo za pomocą małego kawałka plastikowej folii. Jeśli plastik nie przylega ciasno, użyj gumki recepturki. Kupując cały pęczek bananów, warto rozdzielić je i pojedynczo zawinąć każdą końcówkę.

Czytaj też:
Dieta przeciwzapalna – uniwersalne wskazówki

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost