Dlaczego warto jeść śledzie? Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Dlaczego warto jeść śledzie? Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Dodano: 
Śledź
Śledź Źródło:Pixabay / pixel2013
Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb w naszym kraju. Sięgamy po nie przez cały rok. Jedni je kochają, inni omijają szerokim łukiem. Dlaczego warto je spożywać?

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Grzegorz Zawierucha przygotowywał różne dania ze śledzi. Jak zrobić tatar ze śledzia z awokado, śledzie w sosie salsa i śledzia w płatkach owsianych?

Śledzie – właściwości odżywcze i prozdrowotne

Śledź jest zdrowym, niedrogim i smacznym rodzajem tłustej ryby wypełnionej substancjami odżywczymi. Ta mała srebrna ryba żyje głównie w pobliżu przybrzeżnych regionów Oceanu Atlantyckiego i Pacyfiku. Śledź jest szczególnie korzystny ze względu na zawartość kwasów omega-3 i stanowi jedno z najbardziej skoncentrowanych źródeł kwasu tłuszczowego.

  • Śledź jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3. EPA i DHA są najbardziej dostępną biologicznie formą omega-3 i znajdują się głównie w owocach morza, takich jak tłuste ryby.
  • Śledź zawiera różne przeciwutleniacze, a najsilniejsze to witamina E i selen. Oba te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę w układzie odpornościowym i pomagają zminimalizować uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki w tkankach organizmu.
  • Powszechnie wiadomo, że (bezpieczne) nasłonecznienie jest najlepszym źródłem witaminy D. Istnieją jednak doskonałe źródła witaminy D3, a śledź należy do najlepszych.
  • Śledź jest bogaty w białko, a zwykły 184-gramowy filet oferuje 33 gramy wysokiej jakości białka. Jako kompletne źródło białka śledź dostarcza wszystkie niezbędne aminokwasy w wystarczających ilościach.
  • Chociaż owoce morza jako grupa pokarmowa są bardzo pożywne, niektóre popularne gatunki (takie jak miecznik) zawierają duże ilości rtęci. Rtęć jest toksycznym metalem ciężkim, który może powodować szereg niekorzystnych skutków zdrowotnych w organizmie i jest toksyczny dla głównych narządów. Na szczęście inną zaletą śledzia jest to, że jest to jedna z najczystszych ryb oceanicznych i zawiera minimalne ilości rtęci.
  • Śledź zawiera duże stężenia witaminy B12. Ponadto śledź zawiera dużą ilość innych witamin z grupy B, z których wszystkie odgrywają istotną rolę w metabolizmie energetycznym.

Czytaj też:
Dlaczego kobiety powinny regularnie jeść orzechy włoskie?

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost