Dieta śródziemnomorska redukuje masę ciała i poziom cholesterolu dzięki zmianie mikrobiomu jelitowego

Dieta śródziemnomorska redukuje masę ciała i poziom cholesterolu dzięki zmianie mikrobiomu jelitowego

Dodano: 
Łosoś w salsie z pomidorów i awokado
Łosoś w salsie z pomidorów i awokado Źródło: Fotolia / Autor: robynmac
Wiele dowodów wskazuje, że dieta śródziemnomorska ma dobroczynny wpływ na stan zdrowia, masę ciała i metabolizm. Nowe badania sugerują, że przyczyną jest pozytywna zmiana mikrobiomu jelitowego.

Zespół metaboliczny

Osoby z nadwagą i otyłością mają duże ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, który charakteryzuje się następującymi zaburzeniami – otyłością brzuszną, nadciśnieniem tętniczym oraz podwyższonym stężeniem trójglicerydów, cholesterolu i glukozy we krwi. Wymienione nieprawidłowości są czynnikami ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Aby zapobiec zespołowi metabolicznemu i jego powikłaniom osoby ze zwiększoną masą ciała powinny być aktywne fizycznie oraz zmienić dietę. Niedawne badania wykazują, że na stan zdrowia osób z nadwagą i otyłością dobrze wpływa dieta śródziemnomorska, która opiera się, m.in. na spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców oraz ograniczeniu produktów wysoko przetworzonych.

Dieta śródziemnomorska zmienia mikrobom jelitowy

Zespół badaczy z Francji i Włoch przeprowadził obserwację, jak dieta śródziemnomorska wpływa na metabolizm i mikrobom jelitowy u osób z podwyższonym ryzykiem zespołu metabolicznego. W badaniu wzięły udział zdrowe osoby z nadwagą i otyłością, które zwykle spożywały małą ilość owoców i warzyw oraz prowadziły siedzący tryb życia. Przez osiem tygodni część z nich nie wprowadzała żadnych zmian, a druga część osób przeszła na dietę śródziemnomorską z taką samą podażą kalorii, jak przed badaniem. U osób na diecie zaobserwowano spadek poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszenie uogólnionego stanu zapalnego i insulinooporności, a także zmiany w mikrobiomie jelitowym. Mikrobiota tych osób stała się bardziej różnorodna. Wzrosła liczba rozkładających włókna bakterii Faecalibacterium prausnitzii, a zmniejszyła się tych, które są potencjalnie prozapalne – Ruminococcus gnavus. Naukowcy twierdzą, że poprawa stanu zdrowia związana była z korzystną zmianą składu flory bakteryjnej w jelitach. W związku z tym, dieta śródziemnomorska może być bardzo dobrym sposobem na poprawę zdrowia u osób zagrożonych zespołem metabolicznym.

Czytaj też:
Czy jedzenie jednego jajka dziennie jest dobre dla zdrowia serca? Nowe badania