Pół łyżki oliwy z oliwek dziennie poprawi zdrowie serca

Pół łyżki oliwy z oliwek dziennie poprawi zdrowie serca

Dodano: 
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek Źródło:Pexels / Pixabay
Oliwa z oliwek jest jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, jednej z najzdrowszych diet na świecie. Naukowcy twierdzą, że jej właściwości mogą poprawić stan zdrowia serca. Co ciekawe, polecają też inne tłuszcze roślinne jako jej zdrową alternatywę.

Nowe badania pokazują, że stosowanie oliwy z oliwek w codziennej diecie prowadzi do mniejszego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż korzyści zdrowotne wynikające z oliwy z oliwek są znane od dawna, naukowcy odkryli podobne zalety także u innych olejów roślinnych. Swoje odkrycia zaprezentowali na sesji naukowej American Heart Association (AHA) Lifestyle and Cardiometabolic Health w Phoenix.

Oliwa z oliwek a choroby sercowo-naczyniowe

Badania rzucają nowe światło na sposób, w jaki oliwa z oliwek – główny składnik diety śródziemnomorskiej - może wpłynąć na zdrowie serca. Analiza długoterminowych danych z 1990 roku pokazuje, że spożywanie ok. 1/2 łyżki stołowej oliwy z oliwek dziennie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 15 proc., a ryzyko choroby wieńcowej o 21 proc. Konsumpcja oliwy z oliwek od lat wiązana jest z poprawą zdrowia serca u ludności śródziemnomorskiej i europejskiej. Pierwszy raz pokazano także jej pozytywny wpływ populację USA.

Właściwości oliwy z oliwek

Dr Benjamin z Hirsh Sandra Atlas Bass Heart Hospital w Nowym Jorku wskazuje na wyjątkowe korzyści zdrowotne tłuszczów roślinnych: „Oliwa z oliwek to prosty sposób na zastąpienie niezdrowych, nasyconych i trans-tłuszczowych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszają one stany zapalne i regulują poziom cholesterolu”. Jednak nie tylko oliwa z oliwek wykazuje duże właściwości prozdrowotne. Warto zastępować ją innymi roślinnymi: „Sama oliwa z oliwek nie jest cudownym lekarstwem” – powiedział dr Hirsh. Uważa, że skupianie się na jednym składniku żywieniowym nie przynosi korzyści dla całego sposobu żywienia. Zakłada także, że osoby, które w badaniu przeszły na spożywanie większej ilości oliwy z oliwek jako substytutu niezdrowych tłuszczów, wprowadziły także inne, pozytywne zmiany w swoim stylu życia.

Jakie tłuszcze wybierać?

Badacze zauważyli również pozytywny wpływ innych olejów roślinnych, takich jak olej kukurydziany lub rzadziej spotykany olej z krokosza barwierskiego. Dr Guasch-Ferre, główna autorka badań i naukowiec w dziale żywiania Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie podkreśliła, że są one zdrową alternatywą dla oliwy z oliwek. Szczególnie że w Stanach są one zdecydowanie tańsze. Guasch-Ferre wskazała również, że te ustalenia są zgodne z aktualnymi zaleceniami, które podkreślają jakość, a nie ilość spożywanego tłuszczu. Dodała, że badanie doprowadziło ją do nowych pytań, a więcej danych niewątpliwie przyczyni się do ogólnego zrozumienia związku między olejami roślinnymi a zdrowiem serca.

Różne rodzaje oliwy z oliwek

Celem dalszych badań wpływu oliwy z oliwek na choroby serca będzie analiza jej poszczególnych odmian. Wykazano już, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma większą ilość polifenoli, które mają silne właściwości przeciwutleniające.

Podczas gdy zastępowanie tłuszczów zwierzęcych zdrowszymi tłuszczami roślinnymi, jest ważnym krokiem w kierunku poprawy zdrowia serca, nie jest to jedyna dobra praktyka. Badacze podkreślili ważne znaczenie aktywności fizycznej, zbilansowanej diety i wizyt kontrolnych u lekarza. Taki zestaw działań pomoże nam zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Czytaj też:
Chcesz mieć piękne włosy i zdrowe serce? Sięgnij po ten składnik, na pewno masz go w kuchni