Dlaczego osoby z nadwagą i otyłością powinny każdego dnia sięgać po awokado?

Dlaczego osoby z nadwagą i otyłością powinny każdego dnia sięgać po awokado?

Dodano: 
Awokado
Awokado / Źródło: Pixabay / FoodieFactor
Jedzenie awokado każdego dnia poprawia zdolność skupiania uwagi u osób dorosłych z nadwagą lub otyłością, odkryli badacze z Illinois.

Dieta obejmująca codzienne spożywanie awokado poprawia zdolność koncentracji uwagi u dorosłych, których pomiary wzrostu i masy ciała są klasyfikowane jako nadwaga lub otyłość – tak wynika z nowego randomizowanego badania kontrolnego.

Badacze z University of Illinois w Urbana-Champaign przeprowadzili 12-tygodniowe badanie opublikowane w International Journal of Psychophysiology. „Wcześniejsze prace wykazały, że osoby z nadwagą i otyłością są bardziej narażone na ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i otępienia w starszym wieku” – powiedział profesor Naiman Khan, który prowadził badanie. „Interesuje nas, czy podejście dietetyczne może przynieść korzyści dla zdrowia poznawczego, szczególnie w wieku średnim”.

Awokado przy otyłości i nadwadze

Awokado jest bogate w luteinę, składnik dietetyczny związany z korzyściami poznawczymi. Chociaż korzyści ze spożycia awokado badano u starszych dorosłych i dzieci, żadne randomizowane kontrolowane badania nie analizowały wpływu poznawczego na dorosłych z nadwagą lub otyłością, pomimo 70% populacji dorosłych Amerykanów należących do tej kategorii.

W nowym badaniu naukowcy zapewnili 12 tygodni codziennych posiłków 84 osobom dorosłym z nadwagą lub otyłością. Posiłki były identyczne pod względem kalorii i makroskładników, ale posiłki jednej grupy zawierały codziennie świeże awokado, podczas gdy grupa kontrolna nie miała awokado w swoich posiłkach.

Na początku i na końcu badania uczestnicy ukończyli trzy testy poznawcze w celu zmierzenia uwagi i zahamowania. Ponadto naukowcy zmierzyli poziomy luteiny w surowicy uczestników i ich siatkówkach, co jest związane ze stężeniem luteiny w mózgu.

Odkryli, że uczestnicy, których dieta zawierała awokado, poprawili swoje wyniki w jednym z testów poznawczych, zwanym zadaniem Flankera, które mierzy zahamowanie uwagi – zdolność do utrzymania koncentracji na zadaniu nawet w obliczu rozproszenia. Jednak nie było różnicy w pozostałych dwóch testach poznawczych.

Chociaż badanie to koncentrowało się na awokado, inne źródła dietetyczne luteiny, błonnika i nienasyconych tłuszczów – takie jak zielone warzywa liściaste lub jaja – mają również potencjalne korzyści poznawcze i zdrowotne. Naukowcy twierdzą, że ich badanie pokazuje, że niewielkie zmiany w diecie, takie jak jedzenie awokado, mogą mieć mierzalny wpływ na sprawność poznawczą, nawet jeśli inne zachowania zdrowotne pozostają takie same.

Czytaj także:
Otyłość zabija? Nowe, niepokojące badania

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert

Czytaj także

 0