Zdrowe, mrożone produkty, które można kupić na czas kwarantanny

Zdrowe, mrożone produkty, które można kupić na czas kwarantanny

Dodano: 
Mrożone truskawki, zdjęcie ilustracyjne
Mrożone truskawki, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Fotolia / zhannaz
Pomysł gromadzenia zapasów w okresie pandemii COVID-19 wydaje się w pełni uzasadniony. Nie chcąc narażać się na częsty kontakt z innymi, powinniśmy ograniczyć wyjścia do sklepów do minimum i zgromadzić zapasy na dłuższy czas.

Najrozsądniejsze podejście to planowanie swoich zakupów i posiłków, aby nie marnować zgromadzonego jedzenia. Warto wyodrębnić produkty, które zawsze powinny być pod ręką – sprawią, że nie trzeba będzie często wychodzić z domu i narażać się na zakażenie wirusem. Niezbędne zapasy żywności, takie jak chleb, makaron, drób, konserwy, płatki zbożowe i przyprawy mogą mieć wyższy priorytet podczas planowanych wizyt w supermarketach.

Sekcja mrożonek bywa czasem niedocenianą aleją handlową, ponieważ niekiedy rodzą one złe skojarzenia, zwłaszcza gdy kupujemy tam tylko tuczącą pizzę. Jeśli jednak nasze zainteresowanie skierujemy ku warzywom, owocom, czy rybom, uzyskamy zdrowe zapasy, które pozwolą na przygotowanie dużej liczby zdrowych posiłków. Co wybrać w supermarkecie?

Mrożone soki

Soki mrożone nadają się do spożycia dłużej niż soki gotowe, zwłaszcza jeśli są zamrożone w postaci koncentratu. Artykuł opublikowany przez USA Today zalecił zachowanie lemoniady i soku żurawinowego i przechowywanie ich w zamrażarce.

Mrożone owoce morza

Mrożone krewetki i filety rybne są łatwe do gotowania i przygotowywania posiłku w tych stresujących czasach. Deanna Segrave-Daly, autorka „The 30-Minute Mediterranean Diet Cookbook”, powiedziała, że ​​utrzymuje w spiżarni zapasy takich składników, dzięki którym może przygotować śródziemnomorski posiłek, kiedy tylko zechce.

Warzywa

Jedyną różnicą między mrożonymi warzywami a tymi kupowanymi świeżo z półki jest to, że działanie enzymatyczne staje się wolniejsze w mrożonych produktach. Jednak ilość składników odżywczych pozostaje taka sama, wyjaśnia Holist Nutritionist Carolyn Nichol. W celu zrobienia zapasów polecane są zwłaszcza kabaczki, ziemniaki, kalafior, kapusta, brokuły i brukselka, które mają ogromną zawartość składników odżywczych.

Owoce z przeciwutleniaczami

Ponieważ jest to kluczowy czas na zadbanie o swoją odporność, warto wybrać ciemne owoce z przeciwutleniaczami i właściwościami przeciwzapalnymi. Na tej liście znajdują się jeżyny, maliny, jagody, truskawki i wiśnie. Można przyrządzać z nich kolorowe koktajle lub dodawać do naleśników i omletów. Dzięki różnym kombinacjom smakowym możemy uzyskać różnorodne dania każdego dnia.

Czytaj też:
Nietypowe produkty, które można zamrozić

Opracowała:
Źródło: Medical Daily