5 niezdrowych nawyków kulinarnych podczas pandemii koronawirusa. Lepiej z nich zrezygnuj

5 niezdrowych nawyków kulinarnych podczas pandemii koronawirusa. Lepiej z nich zrezygnuj

Dodano: 
Gotowanie
Gotowanie Źródło: Shutterstock
Przyrządzanie posiłków w domu weszło nam w krew i chociaż jest bardzo rozsądne, możemy nieumyślnie popełniać błędy. Zaliczamy do nich m.in. niemycie warzyw i nadużywanie soli w kuchni.

Pandemia COVID-19 zmusiła wszystkich do pozostania w domu i przyrządzania posiłków samodzielnie. Jeśli wcześniej nie byłeś zbyt dobrze zaznajomiony ze swoją kuchnią, na pewno teraz dobrze ją poznasz. Jeśli chcesz mieć pewność, że gotujesz wszystkie te potrawy w zdrowy sposób, poznaj najczęściej popełniane błędy w kuchni.

  1. Nie myjesz rąk. Teraz bardziej niż kiedykolwiek konieczne jest mycie rąk i bardzo ważne jest, aby to zrobić przed rozpoczęciem pracy z jakimkolwiek jedzeniem. „Mycie rąk jest najważniejszym sposobem zapobiegania rozprzestrzenianiu się szkodliwych zarazków, które mogą powodować choroby/ Mycie rąk przez 20 sekund zapewnia, że ​​zarazki zostaną spłukane do kanalizacj” - powiedziała dr Lynette Charity ze stowarzyszenia Medicare.
  2. Nie myjesz świeżych produktów. Pamiętaj, aby umyć wszystkie świeże owoce lub warzywa kupione przed rozpoczęciem gotowania, lub przed jedzeniem. Jest to szczególnie ważne w przypadku surowych produktów, których w żaden sposób nie podgrzewasz. Należy zdezynfekować wszystko przed użyciem.
  3. Nie przechowujesz właściwie resztek. Podczas pandemii naprawdę nie chcesz skończyć chorobą z powodu zatrucia pokarmowego. Dlatego nie pozostawiaj gotowanych posiłków na blacie dłużej niż dwie godziny po ich ugotowaniu, aby zapobiec rozwojowi szkodliwych bakterii. Umieść jedzenie w lodówce i zjedz posiłki w ciągu trzech do czterech dni.
  4. Stosujesz za dużo soli. Nie jest tak trudno dać się ponieść dodaniu soli praktycznie do każdej potrawy. Ale teraz, gdy gotujesz prawdopodobnie dla całej rodziny, kontroluj jej spożycie. Badania opublikowane w Journal of American College of Cardiology wykazały, że typowy amerykański dorosły człowiek spożywa tak dużą ilość soli dziennie, że naraża się na choroby serca.
  5. Wszystko smażysz. Smażenie potraw jest łatwym sposobem na przygotowanie potrawy i jest niezwykle wygodne. Chociaż można sobie na to pozwolić od czasu do czasu, nie smaż każdego posiłku w ciągu dnia. Zamiast tego spróbuj gotowania na parze lub pieczenia jako zdrowszej alternatywy.

Czytaj też:
Te warzywa spożywaj jednocześnie. Uzyskasz maksimum smaku i wartości odżywczych