Zdrowotne właściwości gruszek. Dlaczego warto regularnie po nie sięgać?

Zdrowotne właściwości gruszek. Dlaczego warto regularnie po nie sięgać?

Dodano: 
Gruszki
GruszkiŹródło:Unsplash / Rebecca Matthews
Gruszki są idealnym wyborem. Mają moc pozytywnych właściwości, są lekkostrawne. Zaletą gruszek jest też fakt, że smaczne i soczyste możemy kupić właściwie przez cały rok. W jej składzie znaleźć można wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę A, B1, B2, B6, C, miedź, magnez, potas, jod, bor, wapń czy żelazo. W dodatku 100 gramów tego owocu to zaledwie ok. 50 kcal.

Gruszki – składniki odżywcze

Gruszki są doskonałym elementem zdrowej i zbilansowanej diety ze względu na swój bogaty skład. Niektóre z tych aktywnych i skutecznych składników to potas, witamina C, witamina K, związki fenolowe, kwas foliowy, błonnik pokarmowy, miedź, mangan, magnez, a także witaminy z grupy B.

Gruszki, szczególnie te z czerwoną skórką, zawierają także karotenoidy, flawonole i antocyjany.

Gruszki – właściwości prozdrowotne

Gruszki są bogate w ważne antyoksydanty, flawonoidy i błonnik pokarmowy. The Food and Nutrition Board of the National Institute of Medicine zaleca, aby mężczyźni w wieku poniżej 50 lat spożywali 38 gramów dziennie, a kobiety w wieku poniżej 50 lat spożywały 25 gramów dziennie. Dla dorosłych w wieku powyżej 50 lat zalecenie dla mężczyzn wynosi 30 gramów dziennie i 21 gramów dziennie dla kobiet.

Powszechnie wiadomo, że błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na trawienie i może przyspieszać metabolizm. Dieta wysokobłonnikowa wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy i stabilniejszym poziomem cukru we krwi u diabetyków. Sprzyja też utracie wagi i zachowaniu prawidłowej masy ciała. Ponadto zawartość błonnika w gruszkach zapobiega zaparciom i pomaga usunąć zbędne składniki przemiany materii z organizmu.

Gruszki zawierają wysokie poziomy przeciwutleniaczy, w tym witaminę C i K oraz miedź. Związki te usuwają wolne rodniki, chroniąc nasze komórki przed szkodami, które mogą powodować. Mowa m.in. o szybszym starzeniu się organizmu, stanach zapalnych i komórkach nowotworowych.

Gruszki – środki ostrożności

Owoce, takie jak jabłka i gruszki, zawierają większą ilość fruktozy w porównaniu z glukozą. Są uważane za żywność o wysokiej zawartości FODMAP. Dieta bogata w FODMAP-y może zwiększać gazy, wzdęcia, ból i biegunkę u niektórych osób z zaburzeniami jelita drażliwego. Dlatego też, jeśli zauważymy u siebie nieprzyjemne dolegliwości, powinniśmy zrezygnować z jedzenia tych owoców.

Czytaj też:
Kiełki – dlaczego warto je spożywać? Jest co najmniej 6 powodów

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost