5 witamin i minerałów, które poprawią metabolizm i pozwolą ci schudnąć

5 witamin i minerałów, które poprawią metabolizm i pozwolą ci schudnąć

Dodano: 
Witaminy
Witaminy
Podczas odchudzania większość osób myśli o odżywianiu i ćwiczeniach. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że duży wpływ na utratę wagi mają też witaminy.

Utrata wagi nie jest łatwa i nie sprowadza się do zażycia kilku magicznych tabletek. Gdyby tak było, wszyscy bylibyśmy szczupli. A jednak nadwaga i otyłość stają się z każdym dniem coraz poważniejszym problemem ludzi na całym świecie. Istnieje jednak kilka witamin i minerałów, które możesz wziąć, aby zapewnić organizmowi jak najbardziej efektywne działanie w celu utraty wagi.

Dobrze zbilansowana dieta może spełnić większość wymagań pokarmowych. Ale jeśli stosujesz dietę z pewnymi ograniczeniami, dodanie kilku bezpiecznych suplementów witaminowych może zapewnić dodatkowy zastrzyk energii niezbędny do utrzymania zdrowego trybu odchudzania. Jest to przydatne także w okresach obniżonej odporności, kiedy to wsparcie z zewnątrz pomocne jest także w innych kwestiach, niż tylko odchudzanie.

Jeśli chodzi o utratę wagi, nie wszystkie witaminy i minerały są sobie równe. Zostań tutaj, aby dowiedzieć się, które spośród nich mogą pomóc ci zrzucić zbędne kilogramy i nie dopuścić do tego, by obwód twojej talii przekroczył oczekiwane wartości.

Czytaj też:
6 skutków ubocznych nadmiaru witaminy D w organizmie

Witaminy i minerały, które pomogą ci schudnąć

Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B to: tiamina (B1) ryboflawina (B2) niacyna (B3) kwas pantotenowy (B5) pirydoksyna (B6) biotyna (B7) folian (B9) kobalamina (B12). Te witaminy są niezbędne dla w pełni funkcjonującego metabolizmu. Główną funkcją witamin z grupy B jest wspomaganie metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczów oraz wykorzystywanie zmagazynowanej energii w żywności. Na przykład tiamina (B1) pomaga komórkom organizmu przekształcać węglowodany w energię. Innymi słowy, niski poziom jednej lub więcej z tych witamin oznacza, że ​​metabolizm nie będzie działał w najlepszym wydaniu. To sprawia, że ​​utrata wagi jest jeszcze trudniejsza. Źródła żywności: witaminy B można znaleźć w wielu produktach spożywczych . Dobre źródła to: fasola soczewica mleko jajka chude mięso całe ziarna ziemniaki banany. Kobalaminy (B12) nie można znaleźć w żadnych produktach roślinnych, więc trudno jest komuś, kto przestrzega diety wegańskiej, zdobyć wystarczającą jej ilość.

Witamina D
Ma ona kluczowe znaczenie dla zdrowego układu odpornościowego. Twoje ciało może uzyskać całą potrzebną witaminę D dzięki słońcu. Jednak większość ludzi spędza dziś zbyt dużo czasu w domu lub żyje w klimacie, w którym słońce nie zawsze świeci. Dostawanie wystarczającej ilości witaminy D z pożywienia jest trudne, dlatego często zaleca się suplementy. Według niektórych badań odpowiedni poziom witaminy D może również pomóc w zapobieganiu depresji. Pozytywne nastawienie ma również fundamentalne znaczenie dla skutecznej diety. Naukowcy zauważyli niższy niż normalny poziom witaminy D w surowicy u osób otyłych. Dokładna rola witaminy D w odchudzaniu jest nadal niejasna. Badanie z 2011 roku wykazało, że osoby dorosłe z nadwagą i otyłe przyjmujące suplementy wapnia i witaminy D straciły znacznie więcej tłuszczu z żołądka niż osoby nie przyjmujące żadnych suplementów. Źródła żywności: Podczas gdy słońce jest najlepszym źródłem witaminy D, można ją również uzyskać z pożywienia, zwłaszcza żywności wzbogaconej . Żywność z witaminą D to: tran sardynki tuńczyk łosoś żółtko wzbogacone mleko i jogurt wzbogacane płatki zbożowe.

Żelazo
Żelazo odgrywa rolę w pomaganiu ciału w wytwarzaniu energii ze składników odżywczych. Żelazo pomaga przenosić tlen do wszystkich komórek w ciele, w tym do mięśni. To z kolei pomaga im spalać tłuszcz. Zbyt mało żelaza może prowadzić do niedokrwistości z niedoboru żelaza. Objawy niedokrwistości z niedoboru żelaza obejmują: zmęczenie słabość niski poziom energii. Niski poziom żelaza zmniejsza również wytrzymałość fizyczną i wydajność sportową. Kobiety cierpiące na obfite miesiączki i osoby często oddające krew są bardziej podatne na niedobór żelaza. Jeśli masz większe ryzyko niedoboru żelaza, porozmawiaj ze swoim lekarzem na temat suplementacji. Możesz zwiększyć zapasy żelaza w swoim ciele, jedząc następujące produkty: chude mięso skorupiaki fasola szpinak. Twoje ciało lepiej wchłania żelazo znajdujące się w mięsie niż żelazo pochodzące ze źródeł roślinnych. Nie jesteś zjadaczem mięsa? Możesz mieć niedobór żelaza, jeśli nie zastąpiłeś prawidłowo mięsa innym źródłem żelaza.

Magnez
Jest niezbędny do produkcji energii w organizmie. Ten minerał działa jako kofaktor w ponad 300 układach enzymatycznych. Układy te są odpowiedzialne za szeroki zakres reakcji w ciele, w tym: kontrolowanie poziomu glukozy we krwi regulując ciśnienie krwi mocne kości utrzymywanie sprawnego funkcjonowania układu nerwowego. Najlepsze źródła magnezu to: orzechy rośliny strączkowe zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Możesz mieć pod ręką garść orzechów, aby szybko zwiększyć energię, abyś nie męczył się tak łatwo podczas diety, szczególnie jeśli dużo ćwiczysz. Tylko nie przejadaj się: orzechy są bogate w kalorie. Pamiętaj, że bardzo wysokie dawki magnezu z suplementów lub leków często powodują biegunkę.

Ekstrakt z zielonej herbaty
Technicznie nie jest to witamina ani minerał, ale ekstrakt z zielonej herbaty jest jednym z niewielu suplementów na rynku wartych drugiego spojrzenia. Uważa się, że zielona herbata zwiększa wydatek energetyczny i utlenianie tłuszczu, a także zmniejsza produkcję i wchłanianie tłuszczu. Wyciąg z tego popularnego napoju jest znany z tego, że zawiera silne przeciwutleniacze flawonoidowe zwane katechinami. Zielona herbata zawiera również zdrową dawkę kofeiny. Analiza sześciu kontrolowanych badaniach klinicznych pokazała, że kofeina sam lub w połączeniu z katechin, co znacznie zwiększa zużycie energii, w porównaniu z placebo. Jeden badanie w 2012 r. pokazało, że suplementy z zielonej herbaty zmniejszają masę ciała u osób otyłych średnio o prawie kilogram, w porównaniu do placebo. Ekstrakt z zielonej herbaty jest uważany za bezpieczny, ale lekarze zalecają przyjmowanie go z jedzeniem, aby zminimalizować potencjalne ryzyko.
Czytaj też:
Kapuśniak a odchudzanie. Czy zupa z kapusty pozwala zrzucić wagę?