Ilość witaminy K2 w diecie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej serca

Ilość witaminy K2 w diecie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej serca

Dodano: 
Serce, lekarz (zdj. ilustracyjne)
Serce, lekarz (zdj. ilustracyjne) Źródło: Fotolia / ipopba
Zdrowy tryb życia, odpowiednia dieta stanowią podstawę w prewencji wielu chorób, takich jak choroba niedokrwienna serca. Norwescy naukowcy zbadali, który typ witaminy K (K1 i K2) zawartej w diecie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.

Witamina K

Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i można podzielić ją na dwa typy. Witamina K1 znajduje się głównie w zielonych, liściastych warzywach i olejach roślinnych, podczas gdy źródłem witaminy K2 są nabiał, mięso i żółtko jaja. Witamina K jest niezwykle istotnym składnikiem diety – pełni w organizmie rolę kofaktora enzymu, który jest niezbędny, m.in. do prawidłowego krzepnięcia czy hamowania procesów wapnienia w tętnicach. Niedobory witaminy K skutkują zaburzeniami krzepnięcia pod postacią nieprawidłowych krwawień i wydłużenia czasu gojenia się ran, a także przyczyniają się do osteoporozy.

Witamina K2 zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej

Na łamach the BMJ Open ukazały się wyniki interesującej pracy dotyczącej wpływu spożycia witamin K1 i K2 na ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca. Badanie, przeprowadzone w Norwegii, objęło prawie trzy tysiące osób w wieku 46-49 lat. Pacjentów obserwowano w okresie od lat 1997 do 2009 roku. W celu oszacowania spożycia witamin K1 i K2, uczestnicy badania wypełniali kwestionariusz dotyczący ich diety. W czasie jedenastoletniej obserwacji, udokumentowano 112 przypadków rozwoju choroby wieńcowej serca. Po odpowiedniej analizie zebranych danych, okazało się, że spożycie witaminy K1 nie wpływało na ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, natomiast większe spożycie witaminy K2 było związane z mniejszym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca.

Czytaj też:
Kardiolog: 4 zalecenia dla osób z niewydolnością serca w dobie COVID-19