Brokuły vs. kalafior: co jest zdrowsze?

Brokuły vs. kalafior: co jest zdrowsze?

Dodano: 
Brokuły
BrokułyŹródło:Fotolia / pilipphoto
Brokuły i kalafior to dwa warzywa, które należą do tej samej rodziny roślin i mają kilka podobieństw pod względem wartości odżywczej i potencjalnych korzyści zdrowotnych. Mają także kilka wyjątkowych różnic i oferują inne ilości niektórych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Brokuły i kalafior są niskokaloryczne i nasycone różnorodnymi ważnymi witaminami i minerałami. Oba są szczególnie bogate w błonnik, ważny składnik odżywczy, który wspiera metabolizm, kontrolę poziomu cukru we krwi i zdrowie serca. Każdy z nich zawiera również dużą ilość witaminy C, która bierze udział w tworzeniu kości, funkcji immunologicznej i gojeniu się ran. Chociaż istnieje wiele podobieństw żywieniowych między dwoma warzywami, są również różnice.

Zalety zdrowotne

Na przykład brokuły zawierają większą ilość witamin C i K, podczas gdy kalafior dostarcza nieco więcej kwasu pantotenowego i witaminy B-6. Pomimo tych drobnych różnic oba mogą być pożywnym dodatkiem do zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Ponadto są bogate w kilka innych mikroelementów, w tym folian, potas, miedź i mangan. Zarówno brokuły, jak i kalafior zostały powiązane z szeregiem potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Zawartość przeciwutleniaczy

Brokuły i kalafior są bogate w przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać uszkodzenie komórek, zmniejszać stany zapalne i chronić przed chorobami przewlekłymi. Na przykład sulforafan i indolo-3-karbinol to dwa bogate w siarkę przeciwutleniacze powszechnie występujące w warzywach krzyżowych, takich jak kalafior i brokuły. Kalafior jest również dobrym źródłem kilku innych przeciwutleniaczy, w tym kwasu protokatechowego, kwasu kumarowego i kwasu wanilowego. Tymczasem brokuły zawierają dużo luteiny i zeaksantyny, które są ważne dla zdrowia oczu.

Zapobieganie rakowi

Brokuły i kalafior zawierają skoncentrowaną ilość przeciwutleniaczy, które mogą potencjalnie pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami raka. W rzeczywistości niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie warzyw krzyżowych, takich jak brokuły i kalafior, może wiązać się z niższym ryzykiem niektórych rodzajów raka. Na przykład badanie przeprowadzone na 1950 kobietach wykazało, że spożywanie większej ilości warzyw krzyżowych wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem zachorowania na raka jajnika. Warzywa krzyżowe wiążą się również z niższym ryzykiem raka żołądka, piersi, jelita grubego, płuc i prostaty.

Wspieranie zdrowia serca

Niektóre badania sugerują, że dodanie kilku porcji brokułów lub kalafiora do jadłospisu może poprawić zdrowie serca. Jest tak, ponieważ oba warzywa zawierają porównywalne ilości błonnika, niezbędnego składnika odżywczego, który może obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi – oba te czynniki są czynnikami ryzyka chorób serca. Podsumowując: zarówno brokuły, jak i kalafior mogą stanowić pożywne uzupełnienie zdrowej diety. Spróbuj kilka porcji tygodniowo brokułów i kalafiora, a także innych warzyw o dużej zawartości składników odżywczych, takich jak pomidory, szpinak, szparagi i cukinia.

Czytaj też:
Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą?

Opracowała:
Źródło: Helathline