10 zaskakujących potraw, po których ci się odbija

10 zaskakujących potraw, po których ci się odbija

Dodano: 
Jedzenie na stole, zdjęcie ilustracyjne
Jedzenie na stole, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Fotolia / LElik83
Wiele naszych ulubionych potraw może wyzwalać i intensyfikować odbijanie. Najlepszym sposobem na uzyskanie kontroli jest wprowadzenie kilku zmian w diecie. Niektóre pokarmy sprawiają bowiem, że łatwiej nam połykać powietrze, które przyczynia się do odbijania.

Jeśli chodzi o odżywianie, wszystkim odbija się od czasu do czasu. Niektórzy mogą twierdzić, że robienie tego jest częścią ludzkiego doświadczenia. Aby zrozumieć, dlaczego tak się dzieje, trzeba spojrzeć na mimowolne działanie z fizjologiczne.

W wielu przypadkach odbijanie występuje, gdy połykamy za dużo powietrza, a następnie utyka ono w przełyku, fizjologicznie – rurce łączącej usta z żołądkiem. Kiedy to się stanie, ciało wypchnie powietrze przez żołądek. I zrobi to z wystarczającą siłą, aby spowodować odbijanie. Jednak u niektórych osób, leżące u podstaw problemy zdrowotne lub ich wybory żywieniowe powodują odbijanie.

Czy nadmierne odbijanie może oznaczać problem zdrowotny?

Jeśli chodzi o ludzkie ciało, należy zauważyć, że ma niesamowity sposób ostrzegania, gdy coś jest nie tak. Układ trawienny nie jest pod tym względem wyjątkiem. Według badań opublikowanych przez Harvard Health Publishing, nadmierne odbijanie może czasem być oznaką choroby refluksowej przełyku. Ponadto może również wskazywać na zespół jelita drażliwego (IBS), nietolerancję laktozy i wrzody żołądka. W przypadkach, w których nadmierne odbijanie wynika z choroby refluksowej przełyku, może to wskazywać, że w przełyku zachodzą zmiany przedrakowe – twierdzi dr Roshini Raj, asystent profesora medycyny w NYU Langone Medical Center. Więc chociaż sporadyczne bekanie jest naturalną funkcją organizmu, nadmierne bekanie może czasami być oznaką poważnego problemu zdrowotnego wymagającego natychmiastowej pomocy medycznej. Wiele pokarmów wywołujących wzdęcia to te same, które mogą powodować odbijanie. Biorąc to pod uwagę, niektóre z tych produktów spożywczych obejmują:

Rośliny strączkowe
Ponieważ zawierają rafinozę, czyli rozpuszczalną pochodną sacharozy, rośliny strączkowe powodują nie tylko beknięcie, ale także gazy. Oczywiście nie należy całkowicie unikać fasoli, ponieważ ma ona znaczną wartość odżywczą. Według badań opublikowanych przez National Institutes of Health te małe rośliny strączkowe mogą pomóc chronić przed niektórymi nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi, demencją, cukrzycą i innymi przewlekłymi chorobami.

Warzywa krzyżowe
Chociaż warzywa krzyżowe, takie jak brukselka, kalafior i brokuły, zawierają błonnik, który pomaga utrzymać regularność, spożywanie zbyt dużej ich ilości może również powodować nadmierny gaz. Gdy ciało próbuje pozbyć się tego gazu, może to prowadzić do nieprzyjemnego odbijania się. Według Międzynarodowej Fundacji na rzecz Funkcjonalnych Zaburzeń żołądkowo-jelitowych spożywanie gotowanych warzyw krzyżowych zamiast jedzenia ich na surowo może znacznie przyczynić się do kontroli gazu. Podobnie jak fasola, zawierają one rafinozę powodującą gaz. Ich gotowanie rozkłada rafinozę.

Nabiał
Podczas gdy wapń znajdujący się w mleku, maśle, serze i innych produktach mlecznych może pomóc wzmocnić zęby i kości, te same pokarmy mogą również powodować problemy trawienne, szczególnie u osób nietolerujących laktozy. Krótko mówiąc, nabiał zawiera formę cukru zwaną laktozą, która może być trudna do strawienia. Gdy produkty mleczne nie są odpowiednio trawione, prowadzi to do wzdęć, zaparć, gazów i wielu innych objawów. Aby właściwie trawić nabiał, organizm musi wytworzyć wystarczającą ilość laktazy.

Owoce
Większość dietetyków i lekarzy zgodzi się, że chociaż owoce są zdrowe, mogą mieć negatywny wpływ na układ trawienny. Ma to wiele wspólnego z sorbitolem, alkoholem cukrowym, który przyczynia się do słodkiego smaku związanego z owocami, ale jest powoli metabolizowany w organizmie. Powolny proces metabolizmu może powodować odbijanie, a także silne gazy. Niektóre owoce, które zawierają duże ilości sorbitolu, obejmują: jabłka, wiśnie, morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, daktyle.

Pikantne potrawy
Chociaż aromatyczne, większość pikantnych potraw zawiera związek zwany kapsaicyną, który spowalnia trawienie i podrażnia błonę śluzową przełyku, co może powodować zgagę. Kiedy tak się dzieje, niektóre osoby zaczynają czkać. Składniki, które zawierają kapsaicynę: chrzan, ostry sos, jalapeños, pasta z czerwonego chilli, salsa, wasabi.

Czosnek i cebula
Świeży czosnek i cebula zawierają allicynę, związek siarki, który może powodować zgagę, co z kolei prowadzi do odbijania. Na szczęście odwodniony czosnek i cebula, które zawierają niewiele allicyny, mogą uczynić jedzenie równie aromatycznym bez powodowania problemów trawiennych.

Zakwaszone pokarmy
Jeśli już masz skłonność do nadmiernego odbijania, dobrym pomysłem byłoby unikanie lub ograniczanie spożycia potraw, takich jak na przykład ryby, zboża, wołowina i indyk. Te szczególne pokarmy mogą powodować powstawanie większej ilości kwasów w organizmie, co może prowadzić do refluksu kwasu, odbijania, zgagi i wielu innych problemów trawiennych.

Herbata
Chociaż herbata zwykle działa uspokajająco i jest świetnym sposobem na zmniejszenie stresu, spożywanie jej zbyt dużej ilości może powodować zgagę i nadmierne odbijanie się, zwłaszcza przy piciu herbat zawierających miętę.

Jajka
Chociaż jajka mogą być podstawą pysznego śniadania, należy ich unikać lub ograniczać przy nietolerancji jaj. Wysokobiałkowe i zawierające siarkę związki w jajach mogą utrudniać osobom z nietolerancją jaja trawienie. Im dłużej jajka pozostają niestrawione, tym bardziej prawdopodobne jest, że dana osoba doświadczy odbijania i innych problemów trawiennych.

Gumy i słodycze
Chociaż technicznie nie jest to pokarm sam w sobie, guma do żucia, a także cukierki, jeśli są żute lub ssane przez długi czas, mogą powodować odbijanie. Zaangażowanie w jedno z tych dwóch działań często prowadzi do połknięcia nadmiaru powietrza, co negatywnie wpływa na układ trawienny.
Czytaj też:
Cierpisz po przejedzeniu? Poznaj domowe sposoby na problemy trawienne

Opracowała:
Źródło: Pover of positivity