Trądzik u dorosłych. Jakie pokarmy mogą go powodować?

Trądzik u dorosłych. Jakie pokarmy mogą go powodować?

Dodano: 
Kobieta z lusterkiem
Kobieta z lusterkiem / Źródło: Pexels / Andrea Piacquadio
Naukowcy twierdzą, że żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i składników mlecznych może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku u dorosłych. Produkty takie jak mleczna czekolada, frytki i słodkie napoje mogą przyczyniać się do powstawania wyprysków.

Trądzik u dorosłych zdarza się bardzo często. Jeśli szukać jego przyczyn, wiele z nich może leżeć w jedzeniu. Naukowcy sugerują, że dieta bogata w cukier, a także spożycie mleka powoduje wzrost poziomu krążącej insuliny. To z kolei stymuluje nowych produkcję komórek, jednocześnie hamując usuwanie starych, wzmacniając stany zapalne i rozwój trądziku. Ponadto wzrost poziomu insuliny zachęca również do produkcji hormonów wytwarzających sebum, które mogą powodować trądzik.

„Insulina jest hormonem wydzielanym przez naszą trzustkę w celu zmniejszenia poziomu glukozy we krwi. Sensowne byłoby, aby dieta o wysokiej zawartości cukru lub taka, która jest przetwarzana, wpływała również na poziom insuliny i inne hormony w naszym ciele, z których niektóre najwyraźniej regulują trądzik” – powiedziała dr Dana Hunnes, starszy dietetyk z kalifornijskiego centrum medycznego w Los Angeles. „Nabiał ma własne hormony, estrogeny, progesterony, prawdopodobnie nawet trochę testosteronu (ponieważ nawet ludzkie kobiety wytwarzają testosteron), który prawdopodobnie zwiększa prawdopodobieństwo wysypu pryszczy”, dodała Hunnes.

Zmiany w diecie, które należy rozważyć

„Dieta uboga w cukier i tłuszcze nasycone chroni przed wieloma chorobami. Jeśli chodzi o zdrowie, ograniczenie cukru i tłuszczów nasyconych lub tłuszczów trans przy jednoczesnym włączeniu zdrowych tłuszczów, chudego mięsa, produktów pełnoziarnistych z dużą ilością owoców i warzyw jest optymalne” – powiedziała rr Lauri Wright z University of South Florida. Naukowcy podali, że jedna porcja tłustych potraw, takich jak frytki lub słodki pokarm, np. pączki, zwiększa ryzyko trądziku o 54 procent. Naukowcy sugerują także, aby uważać z czekoladą, która również jest podejrzewana o duży wpływ na trądzik. Chociaż należy przeprowadzić więcej badań w celu ustalenia diety, która może pomóc w zapobieganiu trądziku, ograniczenie cukru jest dobrym kierunkiem zmian.

Czytaj także:
Jak radzić sobie z trądzikiem? Rozwiąż quiz i dowiedz się, co robisz nie tak

Opracowała:
Źródło: Helathline

Czytaj także

 0