Czym są siarczyny w winie – szkodzą czy nie? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Czym są siarczyny w winie – szkodzą czy nie? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Dodano: 
Wino, zdjęcie ilustracyjne
Wino, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Unsplash / Kelsey Knight
Siarczyny to szeroko stosowany w winiarstwie środek konserwujący, który jest tak popularny dzięki zdolności do zachowania smaku i świeżości wina. Badania sugerują, że te związki mogą mieć wpływ na niektórych ludzi.

Siarczyny, zwane również potocznie dwutlenkiem siarki, to związki chemiczne zawierające jon siarczynowy. Występują naturalnie w różnych źródłach żywności, w tym w czarnej herbacie, orzeszkach ziemnych, jajach i sfermentowanej żywności. Są również używane jako środek konserwujący w wielu produktach spożywczych.

Związki te są powszechnie dodawane do napojów bezalkoholowych, soków, dżemów, galaretek, kiełbas oraz suszonych lub marynowanych owoców i warzyw, aby spowolnić psucie się i zapobiec przebarwieniom. Są również używane przez winiarzy, aby pomóc zminimalizować utlenianie wina i zachować jego świeżość.

Dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustrojowym związki te mogą również zapobiegać rozwojowi bakterii, aby przedłużyć okres przydatności do spożycia win i innych produktów.

Czytaj też:
Czy wino może się zepsuć?

Zastosowanie siarczyn

Siarczyny są używane w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku i środek konserwujący. Są szczególnie ważne w procesie winiarskim, w którym służą do poprawy smaku, wyglądu i trwałości. W szczególności mogą pomóc w zapobieganiu brązowieniu – procesowi, który może zmienić kolor i smak wina.

Niektóre badania pokazują również, że te dodatki mogą pomóc blokować rozwój bakterii, aby zapobiec zanieczyszczeniu i zepsuciu. Ponadto niektóre rodzaje, takie jak pirosiarczyn potasu, są używane do odkażania beczek i sprzętu do produkcji wina.

Potencjalne skutki uboczne

Większość ludzi może bezpiecznie spożywać siarczyny znajdujące się w winie przy minimalnym ryzyku wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych. Według Food and Drug Administration (FDA) szacunkowo 1% populacji jest wrażliwa na siarczyny, a około 5% z tych osób również cierpi na astmę. W przypadku osób z astmą, które są wrażliwe na te związki, spożywanie ich może podrażniać drogi oddechowe.

Związki te mogą również powodować bóle głowy u osób wrażliwych. Jedno badanie z udziałem 80 osób z historią bólów głowy wywołanych winem wykazało, że spożywanie wina o wyższym stężeniu siarczynów wiązało się z większym ryzykiem bólów głowy.

Jednak kilka innych związków w winie, takich jak alkohol, histamina, tyramina i flawonoidy, mogą również przyczyniać się do objawów. Zgłaszano również inne potencjalne skutki uboczne siarczynów, w tym pokrzywkę, obrzęk, ból brzucha, biegunkę oraz, w rzadkich przypadkach, anafilaksję, ciężką i potencjalnie śmiertelną reakcję alergiczną.

Czytaj też:
Czy wino tuczy? Odpowiedź może zaskoczyć

Jak zminimalizować spożycie siarczyn?

Jeśli uważasz, że możesz mieć nadwrażliwość na siarczyny, ograniczenie spożycia jest kluczem do zapobiegania niekorzystnym skutkom zdrowotnym. Chociaż każde wino zawiera naturalnie niewielkie ilości, wielu producentów zaczęło produkować wina bez dodatku siarczynów. Możesz także zdecydować się na wino czerwone, które ma znacznie niższe stężenia niż inne odmiany, takie jak wino białe lub wino deserowe.

Ponadto należy unikać innych produktów spożywczych zawierających siarczyny, takich jak suszone morele, pikle, napoje bezalkoholowe, dżemy, galaretki i soki. Czytanie etykiet żywności może pomóc w określeniu, które produkty należy ograniczyć w swojej diecie.

Sprawdź na etykiecie składniki, takie jak siarczyn sodu, wodorosiarczyn sodu, dwutlenek siarki, wodorosiarczyn potasu i pirosiarczyn potasu, z których wszystkie mogą wskazywać, że produkt spożywczy zawiera dodatek siarczynów. Związki te muszą być oznakowane na żywności i napojach.

Czytaj też:
5 oznak, że pijesz za dużo wina. Nie lekceważ ich