Dlaczego kolor żółtka w jajku ma znaczenie? O tym musisz wiedzieć

Dlaczego kolor żółtka w jajku ma znaczenie? O tym musisz wiedzieć

Dodano: 
Ekspresowe  śniadanie - smażone jajka z papryką
Ekspresowe śniadanie - smażone jajka z paprykąŹródło:Fotolia
Zdarzało ci się rozbić jajko na patelni i zdziwić się kolorem jego żółtka? Tak, żółtka mogą się różnic, od bladożółtych po mocno pomarańczowe. Postanowiliśmy dowiedzieć się, na czym polega różnica.

Według badań opublikowanych przez Journal of Food Science, żółtka jaj o ciemniejszym kolorze (takim jak musztardowy lub jasnopomarańczowy) zazwyczaj zawierają jeszcze więcej kwasów omega-3 i witamin w porównaniu z przeciętnie jaśniejszym jajkiem. Różnica między dwoma różnymi jajami jest w rzeczywistości oparta na diecie i zdrowiu kurczaka. Badania pokazują również, że włączenie nasion chia do diety kury spowoduje również ciemniejsze żółtko.

Co kolor żółtka mówi o jajku?

„Kolor żółtka może naprawdę wiele powiedzieć o wartości odżywczej jajka” – mówi Vanessa Rissetto ekspertka z Culina Health. „Ogólnie rzecz biorąc, dobrze jest, aby żółtko miało ciemny i intensywny pomarańczowy kolor. Te żółtka są zwykle produkowane przez kury hodowane na pastwiskach, których dieta składa się ze świeżej trawy, robaków i koników polnych. Ta dieta jest bogata w karotenoidy, które dają żółtka bogaty pomarańczowy kolor”.

Rissetto zwraca również uwagę, że kolor żółtek może faktycznie smakować inaczej. Niektórzy szefowie kuchni twierdzą nawet, że bardziej pomarańczowe żółtka będą prawdopodobnie miały „bardziej wyrazisty smak” w porównaniu z jaśniejszymi.

Czy po kolorze żółtka poznasz... dietę kury?

Podczas gdy niektóre kurczaki hodowlane są na dobrej diecie, inne nie otrzymują tak dobrej paszy, co skutkuje innym żółtkiem. Jeśli żółtko jest jasnożółte, prawdopodobnie te kury były karmione dietą wegetariańską składającą się z kukurydzy i pszenicy. Chociaż ciemniejsze żółtka dostarczają konsumentom bogatych składników odżywczych, nie oznacza to, że wartość odżywcza jajka w ogóle się zmienia. W rzeczywistości żółtko nadal będzie dostarczać taką samą ilość białka i tłuszczu, niezależnie od koloru. Przygotuj się jednak na dodatkową dawkę składników odżywczych w swojej diecie, jeśli odkryjesz, że rozbijasz jajko z pomarańczowym żółtkiem.

Czytaj też:
Jajka – ile można bezpiecznie zjeść

Opracowała:
Źródło: Eat This