Ta mikstura na bazie miodu uchroni cię od jesiennych chorób. Pij na zdrowie!

Ta mikstura na bazie miodu uchroni cię od jesiennych chorób. Pij na zdrowie!

Dodano: 
Napar z miodem
Napar z miodem / Źródło: Pexels / Valeria Boltneva
Ocet jabłkowy z miodem obniża cholesterol, pomaga w zaparciach, eliminuje ból stawów i wzmacnia odporność. Napar przygotujesz z łatwością w domu, wykorzystując jedynie 3 składniki. Ważne jednak, by miksturę wypić przed śniadaniem.

Ocet jabłkowy (ACV) to sfermentowany sok z rozdrobnionych jabłek. Podobnie jak sok jabłkowy zawiera trochę pektyny; witaminy B1, B2 i B6, biotynę, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy i witaminę C. Zawiera również niewielkie ilości minerałów: sodu, fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Ocet jabłkowy może również zawierać znaczne ilości kwasu octowego i cytrynowego.

Miód zawiera potas, wapń, magnez, żelazo, miedź i cynk. To także witaminy, w tym witamina C, tiamina, ryboflawina, kwas nikotynowy, witamina B6 i kwas pantotenowy. Im ciemniejszy i mniej przetworzony miód, tym więcej składników odżywczych.

Zalety octu jabłkowego z miodem

  • Eliminuje bóle stawów
  • Leczy refluks żołądkowy i zgagę
  • Pomaga w trawieniu i zaparciach
  • Zmniejsza poziom cholesterolu
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Pomaga w utracie wagi
  • Łagodzi ból gardła
  • Dodaje energii
  • Eliminuje nieświeży oddech
  • Zmniejsza stan zapalny
  • Wzmacnia odporność

Jak przygotować mieszankę?

Składniki:

  • 1 łyżeczka surowego miodu
  • 1 łyżka surowego, organicznego octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody

Instrukcja:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w wysokiej szklance.
  2. Wypij co najmniej 20 minut przed śniadaniem.
    *Możesz dodać więcej wody, jeśli smak jest zbyt intensywny.

Opracowała:
Źródło: Daily health post
 0

Czytaj także