Żywność kwaśna a kwasotwórcza – na czym polega różnica?

Żywność kwaśna a kwasotwórcza – na czym polega różnica?

Dodano: 
Cytrusy
Cytrusy Źródło: Pexels / Trang Doan
Diety europejskie są zwykle bogate w żywność, która przyczynia się do dużego obciążenia kwasem w diecie, co może szkodzić zdrowiu. Zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa, rafinowanych zbóż, sera i napojów gazowanych przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia warzyw i owoców może zmniejszyć zawartość kwasów w diecie.

Wraz ze wzrostem diety zasadowej i występowaniem refluksu żołądkowo-przełykowego, wiele osób zaczyna unikać kwaśnych pokarmów. Istnieje jednak różnica między żywnością kwasotwórczą a żywnością o kwaśnym pH. Pokarmy kwasotwórcze to te, które wspierają kwasowość w organizmie. I odwrotnie, nie wszystkie pokarmy o niskim (lub kwaśnym) pH sprzyjają kwaśnemu środowisku w organizmie.

Żywność kwasotwórcza

Prawdopodobnie słyszałeś o dietach alkalicznych, o których mówi się, że sprzyjają kwaśnemu środowisku w twoim ciele. Chociaż te diety nie są zazwyczaj oparte na rzetelnych podstawach naukowych, nadal możesz ograniczyć spożycie pokarmów kwasotwórczych. Twoje ciało ma ściśle kontrolowane pH krwi na poziomie około 7,4, które jest lekko zasadowe lub zasadowe. To pH jest utrzymywane przez mechanizmy takie jak oddychanie i oddawanie moczu. Jednak pH różnych części ciała znacznie się różni. Na przykład, twój żołądek ma bardzo kwaśne pH wynoszące 1,35–3,5, które powoduje rozkład spożywanej żywności.

Chociaż pH krwi jest ściśle regulowane, pH moczu zmienia się w zależności od potrzeby zrównoważenia pH organizmu i jest zmieniane przez to, co jesz. Warto zauważyć, że pokarmy mają różne potencjalne ilości kwasów nerkowych (PRAL), które są mierzone przez wydalanie kwasu z moczem lub obciążenie kwasami, które nerki muszą wydalać, aby utrzymać pH organizmu.

Do tej żywności zaliczamy przede wszystkim:

  • Napoje bezalkoholowe
  • Czerwone mięso i inne białka zwierzęce
  • Przetworzone zboża
  • Sery i produkty mleczne

Żywność kwaśna (o kwaśnym pH)

Niektóre pokarmy mają kwaśne pH, ale nie tworzą kwasu w organizmie. Na przykład owoce cytrusowe i pomidory mają kwaśne pH, ale niskie PRAL. Jednak osoby z chorobą refluksową przełyku (GERD), która charakteryzuje się zgagą powinny unikać tych pokarmów. Wiadomo, że niektóre pokarmy, w tym te o kwaśnym pH, nasilają objawy GERD. Dlatego osoby z tym stanem mają zalecenia do ich unikania.

Główne produkty mające kwaśne pH:

  • Owoce cytrusowe
  • Produkty na bazie pomidorów

Podsumowując, diety zachodnie zwykle zawierają dużo pokarmów, takich jak mięso, ser, rafinowane zboża i napoje gazowane, ale mało warzyw i owoców. Czynniki te przyczyniają się do wysokiego obciążenia kwasem w diecie, co wiąże się z kilkoma negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Pomidory i owoce cytrusowe mają kwaśne pH i mogą nasilać objawy refluksu. Jednak te produkty są pożywne i nie powinny być eliminowane z diety zdrowych osób.

Czytaj też:
Tych pokarmów unikaj, jeśli masz chory pęcherz. Na liście aż 10 pozycji