To bezglutenowe ciasto świąteczne jest prawdziwym hitem. Sprawdź przepis

To bezglutenowe ciasto świąteczne jest prawdziwym hitem. Sprawdź przepis

Dodano: 
Bezglutenowe ciasto
Bezglutenowe ciasto Źródło:Pexels / MESSALA CIULLA
Ciasto świąteczne bez nabiału, orzechów i jajek? To możliwe! Wypróbuj przepis i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Do wykonania bezglutenowego ciasta świątecznego potrzebne będą zdrowe i naturalne składniki – dzięki temu wypiek nie będzie zagrażał osobom cierpiącym na różnorodne nietolerancje pokarmowe. Podstawowa wersja przepisu zakłada także dodanie 100 ml alkoholu – jednak krok ten możesz pominąć, jeśli nie lubisz tego typu dodatków. Receptura świąteczna została także wzbogacona o przyprawę do piernika.

Bezglutenowe ciasto – przepis

Składniki:

  • 400 g mąki bezglutenowej
  • 175g masła roślinnego
  • 175g brązowego cukru
  • 200 ml mleka sojowego
  • sok z 2 pomarańczy
  • 200 g rodzynek
  • 120 g porzeczki
  • 200 g skórki pomarańczowej
  • 100 g wiśni przekrojonych na pół
  • 100 ml brandy lub podobnego alkoholu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g melasy (opcjonalnie)

Jak wykonać ciasto?

  1. Do dużej miski wsyp rodzynki, porzeczki, skórkę pomarańczy, wiśnie, sok z 2 pomarańczy i 100 ml brandy. Przykryj i pozostaw na noc.
  2. Ubij margarynę, cukier, melasę i skórkę pomarańczową w dużej misce, aż będą gładkie i puszyste. Stopniowo dodawaj i ubijaj mleko sojowe i ocet jabłkowy. W drugiej dużej misce wymieszaj mąkę, sodę i mieszankę przypraw. Stopniowo mieszaj mokre składniki, a następnie dodaj suche. Posmaruj masłem głęboką okrągłą formę do ciasta (ok. 20 cm) i wyłóż spód papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 140°C.
  3. Wrzuć namoczone przez noc owoce do ciasta i połącz wszystko w jedną masę. Piecz przez 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130° C i piecz przez kolejne 2-3 godziny, aż ciasto się zarumieni. Przykryj wierzch ciasta folią, jeśli zacznie za bardzo ciemnieć.
  4. Zrób dziurki na wierzchu ciepłego ciasta za pomocą szpikulca, a następnie dolej jeszcze ok. 4 łyżki brandy i pozostaw do ostygnięcia na godzinę. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij pergamin. Można przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.

Smacznego!

Czytaj też:
Cała Polska piecze ciastka. Jak mądrze angażować dzieci w przygotowania do świąt?