Odkryto sposób na zmniejszanie wchłaniania kalorii z ryżu

Odkryto sposób na zmniejszanie wchłaniania kalorii z ryżu

Dodano: 
Biały ryż
Biały ryż Źródło: Fotolia / ElenaR
Metoda zakłada użycie... oleju kokosowego, co nie jest aż tak częstym połączeniem, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie że nie chodzi tu o smażenie ryżu, a jego ugotowanie.

Ryż jest podstawą wielu diet na całym świecie – szczególnie w Azji i na Karaibach. Popularność ryżu wynika głównie z jego plastyczności; dobrze komponuje się z wieloma różnymi potrawami, jest dostępny i niedrogi bez względu na to, gdzie mieszkasz. Ryż nie jest bardzo kaloryczny, jednak bardziej popularna, biała odmiana ryżu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy niż w przypadku ryżu brązowego.

Jak zmniejszyć wchłanianie kalorii z ryżu?

Sudhair James z College of Chemical Sciences na Sri Lance odkrył prostą metodę, która manipuluje składem chemicznym skrobi w ryżu. Ugotował ryż, dodając olej kokosowy tuż po zagotowaniu wody w proporcji 3 procent wagi ryżu. Następnie ostawił ugotowany ryż do lodówki na 12 godzin. Dzięki temu przekształcił strawną skrobię w skrobię oporną, którą organizm dłużej przetwarza. Okazało się, że gotowanie ryżu z olejem kokosowym może zmniejszyć wchłanianie kalorii o 10-12%, a potencjalnie nawet o 50-60% po dalszych badaniach. Swoje wnioski przedstawił podczas National Meeting & Exposition of the American Chemical Society.

„Jako naukowcy wierzymy, że jeśli ta metoda będzie działać na innych odmianach ryżu, może to być ogromny przełom. Moglibyśmy obniżyć kaloryczność ryżu o 50 do 60 procent” – powiedział Sudhair James.

Ta technika gotowania i chłodzenia była badana już wcześniej w przypadku ziemniaków. Jest więc rozsądne, że zasada miałaby zastosowanie do ryżu. Konsekwencje tego mogą być znaczące w globalnej walce z otyłością i cukrzycą.

Gotowanie ryżu z olejem kokosowym

Jeśli chcesz przetestować metodę naukowców w domu, o to przepis na ugotowanie ryżu z olejem kokosowym.

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 i 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotuj wodę.
  • Do garnka wlej olej kokosowy, a następnie ryż.
  • Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj całość przez 20 do 25 minut.
  • Po ugotowaniu ostudź ryż, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Jest to kluczowy krok w konwersji skrobi, więc upewnij się, że go nie pomijasz.

Na zdrowie!

Czytaj też:
Profesor nauk o żywieniu: masa mięśniowa jest kluczem do metabolizmu

Opracowała:
Źródło: Daily Health Post