5 warzyw, które nie zepsują smaku smoothie. Można dodać je bez obaw

5 warzyw, które nie zepsują smaku smoothie. Można dodać je bez obaw

Dodano: 
Smoothie z warzywami
Smoothie z warzywami Źródło: Unsplash / Monika Grabkowska
Jeśli uwielbiasz zdrowe, warzywno-owocowe koktajle, z pewnością nie raz zastanawiasz się co do nich dodać. Oto warzywa, które zawsze będą pasowały.

Zima to czas, w którym warto wspomagać swoją odporność. Świetnie sprawdzą się w tym celu warzywno-owocowe koktajle. Jednak jakich warzyw użyć, by koktajl miał dobry smak? Podpowiadamy 5, które są pewniakiem i nie popsują jego smaku.

Jakie warzywa dodać do smoothie?

1. Młody szpinak

To podstawa wielu warzywno-owocowych koktajli. Młody szpinak jest bardzo delikatny i bardzo dobrze sprawdza się z innymi składnikami. Chociaż może zmienić kolor koktajlu na soczystą zieleń, nie zepsuje w żaden sposób smaku. Wręcz przeciwnie – dzięki bogatym właściwościom odżywczym polepszy jakość smoothie. Zawiera bowiem przeciwutleniacze, beta-karoten, witaminę A i K oraz luteiny. Jest to również doskonałym źródłem żelaza, magnezu i kwasu foliowego na bazie roślin.

2. Kalafior

To warzywo może wydawać się dziwnym dodatkiem, ale w rzeczywistości jest świetne do koktajlu. Co więcej, możesz wybrać... mrożony. Mrożony kalafior jest nieco łagodniejszy niż świeży i łatwo komponuje się z każdym rodzajem smoothie. Wymaga jednak większej ilości naturalnie słodkich owoców, takich jak banany, jagody lub truskawki. Warto go dodać z przyczyn prozdrowotnych: może pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi, jednocześnie wspierając zdrowie jelit i serca.

3. Bataty

Bataty również nadają się do koktajlu, jednak tylko w wersji ugotowanej. Te naturalnie słodkie i bogate w skrobię warzywa moga wzbogacić koktajl i sprawić, że będzie przyjemnie gęsty. Jednak nie przesadzaj z ilością – pół szklanki wystarczy na 0,5 l koktajlu. Dzięki naturalnej słodkości bataty można łączyć z bardziej kwaśnymi owocami, takimi jak pomarańcze. Dobrze łączą się również z przyprawami: imbirem, cynamonem lub kurkumą. Bataty są dobrym źródłem beta-karotenu, który wspomaga odporność.

4. Marchewka

Rozdrobniona marchewka to ciekawy, słodko-ziemisty dodatek do koktajli. Dobrze łączy się szczególnie z brzoskwiniami i morelami, a także jogurtem lub mlekiem kokosowym. Smak marchewki równoważy słodsze składniki, a jej konsystencja nadaje koktajlowi przyjemną strukturę. Oprócz tego marchewka jest dobrym źródłem beta-karotenu i witaminy C, która pomaga organizmowi wspierać produkcję kolagenu. Kolagen zaś wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.

5. Cukinia

Ten zaskakujący składnik może być z powodzeniem dodatkiem do smoothie. Jego największa zaleta to łagodny smak, który nie zepsuje wybranej kompozycji owoców i warzyw. Ponieważ cukinia ma wysoką zawartość wody, dodatkowo rozcieńczy koktajl. Warto ją spożywać, ponieważ jest dobrym źródłem witaminy B6, a także witaminy A i C. To bardzo dużo jak na coś, czego prawie nie wyczujesz w swojej owocowej mieszance.

Czytaj też:
Banan i szpinak – prosty sposób na zdrowy koktajl. Oto przepis