Aromatyczne danie na chłodnie dni: Fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym

Aromatyczne danie na chłodnie dni: Fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym

Dodano: 
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońskuŹródło:Shutterstock
Zanim złapiesz w sklepie puszkę gotowej fasolki, przygotuj jej zdrową, domową wersję. Oto przepis!

Większość ludzi waha się przed gotowaniem suszonej fasoli, ponieważ proces nieco trwa. Zazwyczaj wymagane jest namoczenie przez noc, aby zapewnić fasolce odpowiednie nawilżenie i kremową konsystencję. Jednak zapewniamy, że warto podjąć ten wysiłek i przygotować fasolkę po bretońsku. To pyszne i aromatyczne danie, które ogrzeje w chłodne dni i zapewni wiele składników odżywczych.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Składniki:

  • 450g suszonej fasoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 mała marchew
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 seler
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • czarny pieprz
  • sól
  • woda do moczenia fasoli

Sposób przygotowania:

1. Namocz fasolę. Wlej trzy i pół litra zimnej wody do dużej miski, dodaj szczyptę soli, a następnie wrzuć fasolę. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin.

2. Odcedź fasolę, dobrze ją opłucz, a następnie przenieś na dużą patelnię i zalej obficie świeżą zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zgarniając szumowinę, która unosi się na powierzchni. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka – około 1 h.

3. Podczas gotowania fasoli przygotuj sos. Umyj i pokrój w drobną kostkę marchewkę i seler. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i krótko podsmaż warzywa.

4. Dodaj podsmażone warzywa do patelni z fasolą i wymieszaj. Podsmaż na małym ogniu, regularnie mieszając, przez około 20-25 minut. Staną się wtedy miękkie i wiotkie.

5. Na koniec dodaj puszkę krojonych pomidorów i koncentrat pomidorowy. Zwiększ moc palnika i duś ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz innymi przyprawami według uznania.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Fasola jest niedrogim źródłem białka, żelaza i witamin, która oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera aminokwasy, które są budulcem białek. Organizm używa ich do tworzenia nowych tkanek, takich jak kości, mięśnie, skóra, czy krew. Fasola może pomóc ustabilizować poziom glukozy we krwi, a nawet zapobiec cukrzycy. Błonnik zawarty w fasoli może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi. Jednak osoby uczulone na rośliny strączkowe powinny zachować ostrożność podczas spożywania fasoli.

Czytaj też:
5 roślin strączkowych, które pomogą ci schudnąć bez głodowania