Jeśli pijesz codziennie rano kawę, a dodatkowo lubisz rozcieńczać ją mlekiem lub śmietanką, koniecznie wypróbuj ten przepis. Śmietanka do kawy z olejem kokosowym nie tylko jest bardzo smaczna, ale również przynosi korzyści zdrowotne.
Dlaczego warto spożywać olej kokosowy?
Olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są one – w przeciwieństwie do kwasów długołańcuchowych – szybko wykorzystywane jako energia, co wspiera metabolizm. Jedno z badań wykazało, że spożywanie 1 do 2 łyżek tłuszczów średniołańcuchowych dziennie, takich jak olej kokosowy, zwiększyło wydatek energetyczny o 5%, czyli 120 kalorii dziennie.
Śmietanka do kawy z olejem kokosowym – przepis
Składniki:
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie: 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w małej miseczce.
- Dodaj łyżkę bezpośrednio do gorącej kawy.
- Wymieszaj kawę ze śmietanką.
- Przechowuj śmietankę w lodówce.
Smacznego!
Kawa z olejem kokosowym
Olej kokosowy stał się coraz bardziej popularny wśród osób stosujących dietę o wysokiej zawartości tłuszczu i bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Dodanie go do kawy może pomóc w osiągnięciu lub utrzymaniu ketozy, stanu metabolicznego, w którym organizm wykorzystuje ketony, cząsteczki powstałe w wyniku rozkładu tłuszczu, jako paliwo zamiast glukozy. Utrzymanie ketozy na tej diecie wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak utrata masy ciała, poprawa poziomu cukru we krwi i zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca.
Czytaj też:
Proste sposoby na przygotowanie kawy z dodatkiem witamin i minerałów