Jak codzienne picie kawy wpływa na mózg?

Jak codzienne picie kawy wpływa na mózg?

Dodano: 
Kawa
Kawa Źródło: Shutterstock
Czy wiesz, że niektóre badania powiązały kawę z funkcjonowaniem mózgu, a szczególnie pamięci? Zobacz, co na ten temat wiadomo.

Głównym powodem, dla którego ludzie piją kawę, jest poczucie większej energii i przebudzenia. I oczywiście kawa te korzyści daje, co zostało udowodnione naukowo. (Pamiętaj jednak, że zastrzyk energii trwa tylko chwilę, po czy możesz odczuwać wyczerpanie). Ale ten czarny, aromatyczny płyn w filiżance ma o wiele szersze działanie na organizm.

Jak kawa wpływa na mózg?

Kofeina wpływa na centralny układ nerwowy na kilka sposobów. Przede wszystkim pobudza ośrodkowy układ nerwowy, blokując adenozynę — neuroprzekaźnik w mózgu, który powoduje senność. Badania wykazały, że kofeina może krótkoterminowo poprawić funkcjonowanie mózgu. Dzieje się tak głównie dlatego, że blokuje wiązanie adenozyny z jej receptorami. Ale kofeina stymuluje również ośrodkowy układ nerwowy, promując uwalnianie innych neuroprzekaźników, w tym noradrenaliny, dopaminy i serotoniny. Dzięki temu może poprawiać różne aspekty funkcjonowania mózgu, w tym: nastrój, czas reakcji, czujność, uwagę, zdolność do nauki i ogólne funkcje psychiczne. Po jakimś czasie rozwija się jednak tolerancja na kofeinę.

Kofeina a pamięć

Kawa i kofeina mogą również wpływać na pamięć, ale badania na ten temat są mieszane. Niektóre badania wykazały, że kofeina może poprawiać pamięć krótkotrwałą. Inne badania nie udowodniły żadnego wpływu na pamięć, a nawet wykazały osłabienie wydajności zadań pamięciowych. Inne badanie prowadzone na mniejszą skalę wykazało, że kofeina może poprawić pamięć długotrwałą, gdy jest podawana po nauce.

Najważniejsze składniki aktywne kawy:

  • Kofeina: główny składnik aktywny kawy, kofeina, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy. Jest to najczęściej spożywana substancja psychoaktywna na świecie.
  • Kwasy chlorogenowe (CGA): mogą korzystnie wpływać na niektóre szlaki biologiczne związane z ryzykiem osłabienia umysłowego związanego z wiekiem.
  • Cafestol i kahweol: znajdują się w niefiltrowanej kawie. Mogą być dobre dla wątroby i chronić przed rakiem, ale wysokie spożycie może podnieść poziom cholesterolu LDL.
  • Trygonelina: może również pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów poprzez hamowanie wzrostu bakterii.

Czytaj też:
Badanie pokazało, jak krótka drzemka w ciągu dnia wpływa na umysł