Dobre nawyki żywieniowe na Wielkanoc – dzięki nim żołądek wytrzyma wszystkie smakołyki

Dobre nawyki żywieniowe na Wielkanoc – dzięki nim żołądek wytrzyma wszystkie smakołyki

Dodano: 
Stół wielkanocny
Stół wielkanocnyŹródło:Pixabay / IppikiOokami
Wielkanoc to wspaniałe święto, które możemy spędzić na jedzeniu pysznych potraw i jednoczesnym dbaniu o dietę.

Wielkanoc kończy Wielki Post i rozpoczyna czas świętowania. Wszyscy zajadamy się wtedy smakowitymi potrawami – żurkiem, babką wielkanocną, mazurkiem i oczywiście jajkami w wielu różnych wydaniach. Nierzadko też pozwalamy sobie na więcej słodyczy, np. w postaci czekoladowych zajęcy. Nie ma w tym nic złego! Jednak przy tak wspaniałej uczcie ważne jest zachowanie równowagi i racjonalne odżywianie.

Dobre nawyki żywieniowe na Wielkanoc

  • Zaczynaj każdy dzień świąt od lekkiego, zdrowego śniadania mistrzów. Łatwiej jest kontrolować zawartość swojego talerza tuż po tym, gdy się obudzisz. Nie wiesz, jakie smakołyki będą czekały cię przez cały dzień, więc rano postaw na zielony koktajl, owsiankę z owocami, czy sałatkę warzywną. Taki posiłek zrównoważy bardziej obfity obiad.
  • Wypij szklankę wody, zanim zjesz jakikolwiek posiłek. Dzięki temu będziesz czuć się pełny i zjesz mniej. Spróbuj umieścić cienkie plasterki ogórka i cytryny w dzbanku wody, aby uzyskać bardziej orzeźwiający posmak.
  • Pamiętaj o wielkości porcji. Wypełnij połowę talerza warzywami, jedną czwartą pełnym ziarnem, a jedną czwartą białkiem. Zrezygnuj z dosładzania herbaty i nie sięgaj po gazowane napoje ze stołu.
  • Babki i mazurki wyglądają smakowicie, ale nie chcesz wypełnić nimi całego żołądka. Ciesz się słodyczami na samym końcu.
  • Dziel się tym, co przygotowałeś – wręczaj gościom ciasta i słodycze na wynos, co będzie miłym gestem na koniec spotkania.
  • Jeśli twoje dzieci zostaną hojnie obdarowane słodkościami, nie pozwól im zjeść wszystkiego na raz.
  • Przez całe święta wykonuj lekkie ćwiczenia. Spaceruj, wyjdź z rodziną na rower czy rolki.
    Czytaj też:
    Przepis na żurek wielkanocny. Najlepszą recepturę zdradziła Ania Starmach
      Czytaj też:
      Masz dość mazurka i sernika? Wypróbuj w Wielkanoc to oryginalne ciasto Genoise z czekoladą
Opracowała:
Źródło: Medical West Hospital