Szczaw to bardzo pożywne zielone warzywo liściaste, które zbiera się późną wiosną i wczesnym latem. Można spożywać go po ugotowaniu (np. w zupie) lub na surowo (najczęściej w koktajlu warzywnym). Dowiedz się, dlaczego warto dodać go do swojego menu.
Składniki odżywcze szczawiu
- Błonnik. Szklanka szczawiu dostarcza 4,26 gramów węglowodanów, z których prawie cały to błonnik, co czyni go bardzo sycącym i sycącym warzywem. Może być pożywnym składnikiem diety niskowęglowodanowej.
-
Białko. Porcja świeżego szczawiu to zaskakująco dobre źródło białka – 3 gramy na porcję.
-
Tłuszcz. Szczaw ma bardzo niską zawartość tłuszczu, zaledwie poniżej 1 grama na porcję.
-
Witaminy. Szczaw zawiera dużo witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego. Dostarcza także niewielkie ilości tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6 i kwasu pantotenowego.
- Minerały znajdujące się w szczawiu obejmują wapń (59 mg), żelazo (3,2 mg), magnez (137 mg), fosfor (84 mg), potas (519 mg), mangan (0,5 mg) oraz niewielkie ilości sodu, cynku, miedzi i innych niezbędnych składniki odżywcze.
Korzyści zdrowotne szczawiu
Promuje zdrowie jelit i utratę wagi
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego znajdująca się w większości odmian szczawiu zwiększa masę pożywienia, gdy przemieszcza się przez układ pokarmowy. Zmniejsza to ryzyko stanów, takich jak zaparcia, biegunka, wzdęcia i skurcze, a także inne problemy żołądkowo-jelitowe. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu całkowitego w organizmie, chroniąc w ten sposób zdrowie serca i zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Ponadto pokarmy bogate w błonnik są sycące i zapewniają uczucie sytości na dłużej, co może prowadzić do utraty wagi.
Pomaga w regulacji ciśnienia krwi
Szczaw ma bardzo wysoki poziom potasu, który jest niezbędnym minerałem dla zdrowia człowieka. Zmniejsza obciążenie układu sercowo-naczyniowego poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych i tętnic. Szczaw zawiera również wiele związków fenolowych, które mają silne działanie przeciwutleniające i wspomagają ogólny stan układu sercowo-naczyniowego.
Może pomóc w utrzymaniu zdrowia wzroku
Witamina A obficie znajdująca się w szczawiu, jest ściśle związana z poprawą wzroku i redukcją zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A, działa jako przeciwutleniacz, a w połączeniu z innymi ważnymi związkami przeciwutleniającymi w organizmie może znacznie poprawić zdrowie oczu, zwłaszcza widzenie w nocy, i zapobiegać degradacji związanej z wiekiem.
Wspiera pracę układu krwionośnego
Znaczna zawartość żelaza w szczawiu zwiększa produkcję czerwonych krwinek i zapobiega anemii z niedoboru żelaza. Żelazo jest niezbędne, aby czerwone krwinki przenosiły tlen z płuc do reszty ciała. Zwiększona cyrkulacja tlenu w całym ciele w ważnych narządach, przyspiesza porost włosów, zwiększa poziom energii i przyspiesza proces gojenia (w połączeniu z zawartością białka szczawiu).
Zwiększa odporność
Jedna szklanka szczawiu zawiera aż 106% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Witamina C, zwana również kwasem askorbinowym, wspiera funkcję skóry jako bariery przed patogenami i chroni przed stresem oksydacyjnym. Zawarta w szczawiu witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Może pomóc złagodzić choroby skóry
Liście szczawiu są używane na dwa sposoby, aby złagodzić choroby skóry. Jako suszone zioła nadają się do spożycia w formie naparu pomocnego w grzybicy i przy swędzącej skórze. Po zmieleniu świeżych liści uzyskany płyn można zastosować miejscowo na zakażony obszar, aby zmniejszyć wysypkę i podrażnienia.
Środki ostrożności
Spożywany z umiarem (w ilościach zwykle występujących w pożywieniu) szczaw jest uważany za bezpieczny. Jednak roślina ta zawiera dużą ilość kwasu szczawiowego, co potencjalnie oznacza ryzyko zatrucia szczawianami. Działania niepożądane mogą obejmować uszkodzenie nerek, wątroby i przewodu pokarmowego. Ponadto podczas gotowania nie używaj naczyń żeliwnych lub aluminiowych, ponieważ metal będzie oddziaływał z kwasem szczawiowym i spowoduje, że zioło nabierze bardzo nieprzyjemnego metalicznego smaku.
Czytaj też:
Zdrowe żywienie jest prostsze niż myślisz. Jakich zasad przestrzegać?
Czytaj też:
Dietetycy wskazują jak zwiększyć ilość błonnika w codziennej diecie. Wytypowali grupę produktów