Po zjedzeniu ryżu czujesz się śpiący? Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest

Po zjedzeniu ryżu czujesz się śpiący? Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest

Dodano: 
Ryż
Ryż Źródło:Shutterstock
Zjedzenie ryżu może skutkować wytworzeniem większej ilości hormonu snu – melatoniny. Proces ten nie jest jednak oczywisty.

Ryż jest podstawą żywności dla ponad 3,5 miliarda ludzi na całym świecie. W Polsce najczęściej sięgamy po biały i brązowy ryż, podając go z sosami, mięsem, warzywami, lub z owocami na słodko. Z pewnością wielu z nas nie wyobraża sobie kuchni bez ryżu. Nie każdy jednak jest świadomy jego działania na organizm. Poza dostarczeniu nam niezbędnych składników odżywczych może wywołać także... senność.

Dlaczego ryż wywołuje senność? Wyjaśnia indyjska dietetyk

Dietetyk Pooja Makhija wyjaśnia, że powodem takiego działania ryżu jest glukoza, w którą przekształcają się węglowodany z ryżu. Glukoza z kolei wymaga insuliny, która w uproszczeniu sprawia, że do mózgu trafia więcej tryptofanu – jest to aminokwas powodujący m.in. wzrost serotoniny. Organizm zaczyna produkować wówczas również melatoninę, uspokajający hormon powodujący senność.

Według dietetyczki senność po zjedzeniu ryżu nie powinna niepokoić. „To normalna reakcja nerwowa, dzięki której ciało uspokaja się i skupia na procesie trawienia” – wyjaśnia Makhija. Niektórzy eksperci sugerują przejście na brązowy ryż, ponieważ uwalnia on energię powoli i nie powoduje senności.

Ekspertka odradza spożywanie ryżu na lunch jeśli jesteśmy senni, np. w pracy. Biorąc pod uwagę popołudniowy spadek energii, którego doświadczamy naturalnie, tego typu posiłek może utrudnić nam skupienie. Jednak jeśli chcemy zjeść ryż, należy pamiętać o dobrych proporcjach.

„Twój posiłek w południe powinien zawierać 50% warzyw, 25% białka i 25% węglowodanów” – radzi Makhija. Po posiłku wybierz się na krótki spacer, aby zachować optymalny poziom aktywności fizycznej i dotlenić organizm.

Czytaj też:
Jesz w ten sposób? Może cię szybko rozboleć głowa

Źródło: Times of India