Skutki uboczne jedzenia czosnku. Niektóre z nich zadziwiają

Skutki uboczne jedzenia czosnku. Niektóre z nich zadziwiają

Dodano: 
Czosnek
CzosnekŹródło:Unsplash / Gaelle Marcel
Czy czosnek może mieć negatywne skutki uboczne po spożyciu? Sprawdź, jakie efekty daje naprawdę spożycie czosnku.

Czosnek pospolity (Allium sativum) to jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka w celach leczniczych. Jest skarbnicą soli mineralnych – zawiera, m.in. wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód i potas. Jest niskokaloryczny i bogaty w witaminę C, witaminę B6 i mangan. Zawiera również śladowe ilości różnych innych składników odżywczych.

Oprócz właściwości podobnych do działania antybiotyków czosnek pozwala także (podobno) znacząco odmłodzić organizm. Zgodnie ze znalezioną przez delegację UNESCO w 1971 roku w Tybecie recepturą na miksturę odmładzającą z czosnku, już krótka kuracja specjalnie przygotowaną nalewką pozwala oczyścić organizm z nadmiaru tłuszczu oraz toksyn, poprawić metabolizm oraz znacząco odmłodzić wygląd skóry.

Ale czy czosnek może spowodować jakieś negatywne skutki uboczne? I takie znalazły się w wynikach rozmaitych badań. Zobacz, jakie efekty wywołuje spożycie czosnku i jak działa on na organizm.

Skutki uboczne spożywania czosnku – tak działa na organizm

Może wzmocnić układ odpornościowy

 Czosnek od lat uważany jest za „naturalny antybiotyk”, który pomoże uporać się z różnego typu infekcjami. Faktycznie jego korzyści zostały potwierdzone naukowo. Według Journal of Immunology Research czosnek może poprawić naszą odporność poprzez stymulację różnych typów komórek w ciele, które są bezpośrednio związane z funkcją układu odpornościowego. 

Może wywołać wzdęcia

Jeśli nie tolerujesz fruktanów – rodzaju węglowodanów, które są zawarte również w czosnku, możesz doświadczyć wzdęć, bólu brzucha i nadmiaru gazów. Wykazano jednak, że gotowanie czosnku może pomóc złagodzić niektóre z możliwych dolegliwości trawiennych.

Może obniżać ciśnienie krwi

Czosnek ma właściwości, które mogą pomóc obniżyć poziom ciśnienia krwi. Według raportu opublikowanego przez Nutrition Journal. Odpowiadać za to mają m.in. polisulfidy znajdujące się w jego składzie.

Może wywołać zgagę

Jeśli cierpisz na chorobę refleksową przełyku, musisz uważać na spożycie czosnku. Możesz doświadczyć bólu przełyku, nudności i zgagi.

Może poprawić funkcje poznawcze

Według Journal of Nutrition ekstrakt z dojrzałego czosnku pomagając poprawić naszą pamięć i retencję. Niektóre badania wykazały, że może nawet zapobiegać demencji ze względu na swoje unikalne właściwości przeciwutleniające.
Czytaj też:
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze
Czytaj też:
Czosnek nie leczy raka, ale czy może przed nim chronić?