Niedobór witaminy B12 zwiększa ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Niedobór witaminy B12 zwiększa ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Dodano: 
Witamina B12, zdjęcie ilustracyjne
Witamina B12, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Shutterstock / concept w
Jak wykazali naukowcy, niedobór witaminy B12 zwiększa o 51% ryzyko rozwoju zaburzeń depresyjnych u osób starszych.

Naukowcy z irlandzkiego Longitudinal Study on Aging (TILDA) przeprowadzili nowe badania na temat niedoboru witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Próbowali oni znaleźć powiązanie między tymi składnikami a występowaniem zaburzeń psychicznych. Swoje wyniki opublikowali w prestiżowym British Journal of Nutrition.

Witamina B12 - ważny mikroelement dla organizmu

Witamina B12 ma bardzo duże znaczenie dla organizmu. Pomaga na przykład w tworzeniu DNA i czerwonych krwinek. Witamina B12 nie jest naturalnie produkowana przez organizm – musi być spożywana z pokarmu. Ze względu na to, że najlepiej przyswajalne źródła B12 występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, osoby niejedzące mięsa są narażone na jej niedobór. Zdarza się także u kobiet w ciąży, osób w podeszłym wieku. Tę ostatnią grupę zbadali ostatnio naukowcy z TILDA, dostarczając ciekawych odkryć dla świata nauki.

Osoby starsze narażone na depresję

Badanie wykazało, że niski poziom witaminy B12 jest związany z objawami depresyjnymi w grupie społeczności żyjących osób starszych. Naukowcy zaobserwowali, że osoby z niskim deficytem B12 wykazali o 51% zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia objawów depresyjnych w ciągu 4 lat. Jednak wraz ze wzrostem wieku zmniejszało się ryzyko depresji. Takiego związku nie zaobserwowano z przypadku folianów.

Obserwacje te pokazują, że wzbogacanie żywności w witaminy z grupy B może przynieść korzyści w zapobieganiu tej chorobie. Warto dodać, że obowiązkowe wzbogacanie żywności kwasem foliowym w Stanach Zjednoczonych przyniosło pozytywne wyniki, ograniczając niedobory tego składnika do zaledwie 1,2% u osób w wieku 60 lat i starszych.

Skutki niedoboru witaminy B12

  • Niedokrwistość
  • Zaburzenia równowagi
  • Drętwienie kończyn
  • Zasłabnięcia
  • Biegunka, utrata apetytu lub gazy
  • Osłabienie mięśni
  • Utrata wzroku
  • Problemy ze zdrowiem psychicznym
  • Demencja
  • Choroby serca
  • Upośledzenie funkcji poznawczych

Gdzie szukać B12? 7 pokarmów z najwyższą zawartością witaminy

Wątróbka

Wątroba i nerki, zwłaszcza jagnięce, są bogate w witaminę B12. 100 gramów wątróbki jagnięcej zapewnia niesamowite 3571% dziennej wartości (DV) witaminy B12. Podobnie bogata jest wątróbka wołowa i cielęca. 

Tuńczyk

100-gramowa porcja gotowanego tuńczyka zawiera 453% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Ta sama wielkość porcji zawiera również dużą ilość chudego białka, fosforu, selenu oraz witamin A i B3.

Małże

Te gumiaste skorupiaki są chudym źródłem białka i zawierają bardzo wysokie stężenie witaminy B12. 100 gramowa porcja małży zawiera do 99 mcg witaminy B12, co stanowi 4120% dziennego spożycia.

Wołowina

Wołowina jest doskonałym źródłem witaminy B12. 100 gramowa porcja wołowiny zawiera około 5,9 mcg witaminy B12,  czyli 245% DV. Jeśli szukasz wyższych stężeń witaminy B12, zaleca się wybór kawałków mięsa o niskiej zawartości tłuszczu.

Produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne, takie jak jogurt i ser, są doskonałym źródłem białka oraz kilku witamin i minerałów, w tym witaminy B12. 240 ml pełnego mleka dostarcza 46% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Co ciekawe, badania wykazały, że organizm lepiej wchłania witaminę B12 z mleka i produktów mlecznych niż wołowiny, ryb lub jaj.  

Sardynki

150 gramów odsączonych sardynek zawiera do 500% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Ponadto sardynki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych, takich jak zmniejszenie stanu zapalnego i poprawa zdrowia serca.

Jajka

Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, zwłaszcza B2 i B12. Dwa duże jajka zawierają 1,1 mcg witaminy B12, czyli 46% DV. Badania wykazały, że żółtka jaj mają wyższy poziom witaminy B12 niż białka, a ta z żółtek jest zarazem łatwiejsza do wchłaniania.
Czytaj też:
„Śmieciowe jedzenie” może wywołać depresję? Te badania nie kłamią
Czytaj też:
Czy depresja jest dziedziczna?