Nowe badanie Northwestern Medicine wykazało, że ludzie, którzy lubią pić czarną kawę, preferują również inne gorzkie smaki, w tym ciemną czekoladę. Powód nie tkwi jednak w doznaniach smakowych, ale efektach tych produktów. Osoby te kojarzą gorzki smak ze zwiększeniem czujności umysłowej, której oczekują od kofeiny.
„To interesujące, ponieważ te warianty genów są związane z szybszym metabolizmem kofeiny, a nie ze smakiem. Ponieważ efekty stymulujące również szybciej zanikają, osoby te muszą pić jej więcej” – powiedziała główna autorka badania prof. Marilyn Cornelis.
Gorzka kawa i czekolada stymulują umysł
Nie chodzi tu jednak o kawę ze śmietanką i cukrem. „Ci ludzie utożsamiają naturalną gorycz kofeiny z efektem psychostymulacyjnym” – tłumaczy Cornelis. „Uczą się kojarzyć gorycz z kofeiną i bodźcem, jaki odczuwają. Widzimy tu wyuczony efekt. Kiedy myślą o kofeinie, myślą o gorzkim smaku, więc cieszą się ciemną kawą, a także ciemną czekoladą”. Chociaż ciemna czekolada zawiera niewielką ilość kofeiny, zawiera teobrominę – związek pokrewny kofeinie.
Jak się okazuje, nie powinno być w tym nic złego. Badania wykazały, że spożywanie kawy i gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko niektórych chorób. Na przykład umiarkowane spożycie kawy (od dwóch do trzech filiżanek dziennie) obniża ryzyko choroby Parkinsona, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i kilku rodzajów raka. Ważne, by nie stosować słodkich dodatków – cukru, śmietanki, syropów smakowych. Ciemna czekolada z kolei ma obniżać ryzyko chorób serca. Jest najlepszym zamiennikiem zwykłej, słodkiej czekolady, jaki możemy zaserwować swojemu organizmowi.
Czytaj też:
Kawa gorąca czy mrożona? Wiemy, która jest zdrowszaCzytaj też:
Dlaczego nasz mózg tak lubi keczup? Jest naukowe wyjaśnienie