Acerola – „wiśnia z Barbadosu”. Właściwości odżywcze i stosowanie

Acerola – „wiśnia z Barbadosu”. Właściwości odżywcze i stosowanie

Dodano: 
Acerola
Acerola / Źródło: Pexels / Julia Filirovska
Acerola (wiśnia z Barbadosu) to tropikalny owoc, który słynie z dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Wyjaśniamy, jakie wartości odżywcze ma acerola oraz w jaki sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu

Owoce egzotyczne są źródłem wielu cennych związków odżywczych. Jednym z bardziej wartościowych jest acerola. To prawdziwa bomba witaminowa, po którą warto sięgać m.in. w celu wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. W polskich sklepach rzadko spotkamy świeże owoce aceroli. Są one dostępne w formie suszu, soków i suplementów diety.

Co to jest acerola?

Acerola to owoc rosnący m.in. na Wyspach Kanaryjskich. Od kilku lat jest bardzo popularnym składnikiem zdrowej diety. Właściwości aceroli pozwalają kompleksowo zadbać o nasz organizm, wpływając m.in. na funkcjonowanie układu immunologicznego oraz spowalniając procesy starzenia i redukując wolne rodniki tlenowe.

Acerolę możemy uprawiać w domu. Nie jest to szczególnie problematyczne – wystarczy zapewnić tej roślinie odpowiednią ilość słońca, ciepło i wilgotne podłoże, aby cieszyć się świeżymi owocami, które sami zbierzemy. Z owoców aceroli możemy przygotować m.in. zdrowy sok.

Właściwości zdrowotne

Wiśnia z Barbadosu słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera ogromne ilości witaminy C, która bierze udział w przebiegu większości reakcji biologicznych. Co więcej, witamina C jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który skutecznie redukuje wolne rodniki tlenowe oraz zabezpiecza przed zagrożeniem związanym z nasilonym stresem oksydacyjnym. Powstające w naszym organizmie wolne rodniki zwiększają ryzyko rozwoju wielu schorzeń m.in. nowotworów.

Acerola znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, przemyśle farmaceutycznym i medycynie naturalnej. Systematycznie spożywana doskonale wpływa na organizm, aktywując naturalne procesy obronne i chroniąc m.in. przed sezonowymi infekcjami.

Owoce aceroli są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Możemy spożywać je na surowo, suszyć oraz przygotowywać z nich różne przetwory np. soki i marmolady. Bardzo popularne w ostatnich latach stały się suplementy z acerolą, które możemy kupić w aptekach i sklepach zielarskich.

Acerola – wartości odżywcze

Acerola jest doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy A. Zawiera także silne pilifenole o działaniu antyoksydacyjnym. Owoc ten jest niskokaloryczny – 100 g aceroli to niewiele ponad 30 kcal. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność suszonych owoców jest wyższa, co ma związek z odparowaniem wody.

Acerola dostarcza do naszego organizmu jedną z ważnych witamin rozpuszczalnych w wodzie, czyli witaminę C. Jej niedobory skutkują poważnymi zaburzeniami wielonarządowymi, prowadząc m.in. do wystąpienia objawów szkorbutu. Niewielka ilość owoców aceroli (3 dojrzałe owoce) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C osoby dorosłej.

Acerola bogata jest także w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na stan skóry i zdrowie układu nerwowego oraz witaminę A (karotenoidy). Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Niepozorne z wyglądu owoce aceroli wykazują także pozytywny wpływ na serce i układ krążenia, wzmacniając ściany naczyń krwionośnych oraz pomagają ustrzec się przed sezonowymi infekcjami.

Sok z aceroli

Sok z aceroli to skoncentrowany eliksir zdrowia i urody, po który warto sięgać w celu m.in. redukcji wolnych rodników tlenowych i opóźnienia naturalnych procesów starzenia się organizmu. Możemy zdecydować się na zakup gotowego produktu lub przygotować sok samodzielnie z uprawianych owoców.

Suszona acerola

Suszona Acerola jest łatwo dostępna m.in. w sklepach ze zdrową żywnością. Owoce podczas suszenia zachowują wszystkie wartości odżywcze, jednak musimy sprawdzić, czy nie zostały zakonserwowane związkami siarki. Suszoną acerolę możemy dodać do np. jogurtu lub domowych wypieków oraz koktajli.

Acerola w proszku

Acerola w proszku to zmielone owoce aceroli, które wcześniej zostały wysuszone. Zmieloną acerolę możemy dodawać do owocowych napojów, koktajli, jogurtu.

Czytaj też:
3 przekąski dla urody. Jedz te produkty, a skóra ci podziękuje
Czytaj też:
Co można zrobić ze skórek grejpfrutów? Już nigdy ich nie wyrzucisz

Opracowała:
 0

Czytaj także